You are here
Home > Actualitate > Dacă nu schimbăm ceva în modul de administrare a antibioticelor, vom ajunge să murim ca în era de dinainte de antibiotice, de boli bacteriene obișnuite, ca apendicita și pneumonia
loading...

Dacă nu schimbăm ceva în modul de administrare a antibioticelor, vom ajunge să murim ca în era de dinainte de antibiotice, de boli bacteriene obișnuite, ca apendicita și pneumonia

Aproape trei sferturi dintre părinții care merg la spital cu copii cu stări febrile se așteaptă să primească o rețetă bazată pe antibiotic. „Acest lucru este greșit”, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, cel care a realizat, alături de rezidenții săi, sondajul a cărei concluzie o vede drept una îngrijorătoare.

„Mi se pare îngrijorătoare percepția generală a oamenilor. Am făcut acum câțiva ani, împreună cu rezidenții mei, un chestionar anonim pentru părinții care veneau cu copii cu stări febrile – aproape trei sferturi se așteaptă să primească o retetă pentru antibiotice. Ceea ce e gresit, pentru că, din punct de vedere statistic, din 100 de boli acute respiratorii ale copilului mic, 80 sunt boli virale, deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare”, a subliniat medicul Mihai Craiu, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Medicul a explicat că abuzul de antibiotice duce la scăderea imunității.

„Antibioticele omoară singurii nostri soldați care participă la instruirea noastră imună, respectiv microbiomul intestinal. Antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infectii, de aceea avem rata infecțiilor nosocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți. Dacă de mic copil acel pacient a primit 7-8- 10 cure de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai performanți”, a explicat medicul.

Dr Mihai Craiu spune că de multe ori nu este de vină doar părintele, care solicită antibioticul, e de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă „dacă mai face 2 zile de febră copilul, uite, asta e reteta de antibiotic”. „Ceea ce e profund greșit. Rezolvă problema de timp pentru doctor, că nu mai vin X copii înapoi, dar răspunsul corect al tuturor experților OMS e – dacă faci mai mult de 2 zile febră, înapoi să te mai consult încă o dată, sau să facem investigații. Automedicația e de departe cea mai mare eroare”, a punctat medicul pediatru.

Antibiotice oricum primim, a continuat medicul, pentru că acestea sunt folosite și în agricultură și în zootehnie. „Dacă nu schimbăm ceva în modul în care administrăm antibioticele, nu zic numai noi, românii, în următoarele decade vom ajunge să murim ca înainte, de boli bacteriene obișnuite – apendicită, pneumonie -, din era de dinainte de apariția antibioticelor”, a avertizat dr Mihai Craiu.

Sursa: Republica.ro

Lasă un răspuns

Top