You are here
Home > Actualitate > ALERTA: ALRO Slatina, la un pas de a fi ÎNCHISĂ. Declarația ministrului Mediului, Costel Alexe
loading...

ALERTA: ALRO Slatina, la un pas de a fi ÎNCHISĂ. Declarația ministrului Mediului, Costel Alexe

Dacă statul nu intervenea cu un ajutor financiar substanțial pentru ALRO Slatina, conducerea companiei s-ar fi văzut nevoită ca, în martie 2020, să închidă fabrica.

Declarația îi aparține ministrului Mediului, Costel Alexe, care, joi, a vizitat ALRO.

„Azi, la final, când plecam de pe platformă, l-am întrebat pe domnul Dobra (Gheorghe Dobra, directorul general al ALRO – n.r.) ce a însemnat pentru el și pentru companie acest sprijin, care înțeleg că, materializat, înseamnă vreo 40 de milioane de euro în fiecare an pentru energia electrică. Deci l-am întrebat ce ar fi însemnat dacă Guvernul României nu ar fi acordat acest sprijin, și mi-a spus că în martie ar fi fost în situația în care ar fi închis. Imaginați-vă ce ar fi însemnat pentru România ca astfel de entități să nu-și poată duce mai departe activitatea, evident fiind și o problemă socială la nivel de județul Olt”, a declarat, într-o conferință de presă, Costel Alexe.

Guvernul Orban a adoptat, în ședința din 20 decembrie 2019, o ordonanță de urgență prin care ALRO Slatina va primi un consistent ajutor de stat care va acoperi pierderile pricinuite de costurile foarte mari la utilități. Inițiativa i se datorează, în primul rând, deputatului de Olt Gigel Știrbu, care a mijlocit mai multe întâlniri ale conducerii companiei cu miniștri ai Cabinetului Orban, ba chiar și cu premierul României, până când problemele ALRO au fost înțelese de reprezentanții guvernului.

Prin acest act normativ nu doar ALRO va beneficia de ajutorul financiar al statului, ci și alți mari consumatori afectați de prețurile mari la utilități, în special la gaz și energie electrică, printre aceștia numărându-se și TMK Artrom.

Potrivit reprezentanților ALRO, evenimentele politice internaționale, precum tarifele americane privind importurile, măsurile de răspuns ale Chinei sau negocierile Brexit-ului au creat incertitudini în industrie și s-au reflectat într-un comportament prudent al clienților din domeniul aluminiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului 2019 de marile companii din industria aluminiului.

„Pe piața locală, ne-am confruntat de asemenea cu dificultăți, costurile totale crescând cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene”, arată șeful CA de la ALRO, Marian Năstase.

În asemenea condiții, ALRO SA Slatina a anunțat recent că cifra de afaceri a companiei a înregistrat o scădere de 6% în 2019 față de 2018, atingând nivelul de 2,16 miliarde lei în primele nouă luni din 2019. De la un profit de peste 233 de milioane de lei în perioada 1 ianuarie – 3 septembrie 2018, ALRO a ajuns, în 2019, la o pierdere de peste 22 de milioane de lei.

Toate această situație a fost prezentată și premierului României în data de 3 decembrie, când reprezentanții ALRO au putut avea o întâlnire cu Ludovic Orban, tot prin mijlocirea deputatului Gigel Știrbu. Ulterior, executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a acordat un sprijin financiar unor companii, mari consumatoare de energie.

Lasă un răspuns

Top