You are here
Home > Actualitate > Crimele de la Caracal și bordelul de la baza Kogălniceanu: Fete românce pentru militarii americani
loading...

Crimele de la Caracal și bordelul de la baza Kogălniceanu: Fete românce pentru militarii americani

O fostă angajată româncă a bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu a înaintat la sfârșitul anului trecut către DIICOT o plângere în care cere să se comaseze dosarul fetelor dispărute de la Caracal cu dosarul Kogălniceanu.

O fostă angajată româncă a bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu a înaintat la sfârșitul anului trecut către DIICOT o plângere în care cere să se comaseze dosarul fetelor dispărute de la Caracal cu dosarul Kogălniceanu. Fostă traducătoare la baza Kogălniceanu, Ana Maria Nuciu a prezentat dovezi concrete despre existența acolo a unui bordel în toată regula, condus chiar de comandanții militari americani, fiind foarte posibil ca același aranjament pentru satisfacerea dorințelor militarilor americani să existe și la baza Deveselu de lângă Caracal, dezvăluie „Cotidianul” într-o amplă anchetă jurnalistică.

Nu este pentru prima oară când Ana Maria Nuciu sesizează Parchetul în legătură cu bordelul de la Mihail Kogălniceanu, însă autoritățile române nu au dreptul de a cerceta acest caz, în baza unui acord semnat cu SUA în 2001, prin care partea română cedează americanilor acest drept. Pentru că a îndrăznit să deschidă gura, femeia a fost amenințată de unul dintre americani că va fi călcată cu mașină, convorbire a cărei înregistrare este depusă la dosar.

Foto: „Cotidianul”

Dezvăluirile Anei Maria Nuciu întrec orice imaginație – dacă la început cei doi militari americani reclamați, Otto Busher și Mark Boggs, se mulțumeau să strecoare câte o femeie în baza militară, ulterior s-a organizat un bordel cu fete, inclusiv minore, reținute împotriva voinței lor pentru a satisface dorințele pușcașilor marini de la Kogălniceanu.

Cel care se ocupa de detalii era adjunctul lui Busher, Lloyd Sparks.
Românca a sesizat că este ceva în neregulă atunci când a observat că au fost introduse femei în bază, fără respectarea protocolului – respectiv consemnarea datelor de identitate ale acestora și autorizația pentru a intra în unitate, documente pe care, în mod normal, ar fi trebuit traduse chiar în biroul în care lucra Nuciu, pentru a fi aduse la cunoștință părții române.

Ulterior, problema registrului intrări-ieșiri nu s-a mai pus, americanii aducând mai multe fete cazate permanent într-o clădire din incinta bazei. Din discuțiile purtate în timpul serviciului, Ana Maria Nuciu a aflat că mulți dintre americani erau la curent cu faptul că fetele ar fi reținute împotriva voinței lor.

Existența bordelului de la baza Kogălniceanu a fost dovedită la ancheta din 2014, când doi anchetatori americani, Carl Tenbrink și Nathan Buck, au venit special în România pentru a investiga situația. Nu problema fetelor îi interesa, ci deturnarea de fonduri, comandanții bazei folosind bugetul aflat la dispoziția lor pentru a plăti proxeneții cu care lucrau.

De la izbucnirea cazului Caracal au mai existat voci care au făcut legătura între dispariția unor fete și baza militară de la Deveselu, însă orice discuție pe acestă temă a fost rapid închisă pe motiv de „propagandă anti-americană”. În lumina dezvăluirilor privind bordelul de la Mihail Kogălniceanu, ar fi de datoria anchetatorilor români să analizeze și această pistă. Să nu uităm că au trecut multe luni de la arestarea lui Gheorghe Dincă și încă nu s-a stabilit cu exactitate dacă și când le-ar fi ucis pe cele două fete, nici ce s-a întâmplat cu trupurile lor.

Pe de altă parte, nu este vorba de propagandă în momentul în care există precedente privind exploatarea sexuală a localnicelor în multe țări unde au fost staționați militari americani.

Japonia, țară în care sunt staționați circa 26.000 de militari americani, s-a confruntat cu mai multe cazuri de femei violate și ucise de soldații SUA.


În 2017, un angajat al bazei din Okinawa a fost găsit vinovat de violarea și asasinarea unei tinere în vârstă de 20 de ani. Crima a declanșat ample proteste în țară, japonezii cerând plecarea americanilor din țară.

În 1995, trei militari americani și-au recunoscut vinovăția într-un alt caz scandalos – violul în grup asupra unei fete de 12 ani.

În 2013, doi militari au fost arestați pentru violarea unei femei.
Ca urmare a repetatelor proteste ale populației, autoritățile nipone și americane au căutat să mute bazele în zone mai puțin populate ale insulei Okinawa, deși localnicii cer închiderea completă a bazelor.

Sursa: bpnews.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top