You are here
Home > Actualitate > China ia măsuri radicale, în plină epidemie de coronavirus. Ce păţesc oficialii incompetenţi
loading...

China ia măsuri radicale, în plină epidemie de coronavirus. Ce păţesc oficialii incompetenţi

Mai mulți oficiali chinezi au fost sancționați sau excluși din partid pentru modul precar în care au gestionat criza generată de epidemia de coronavirus.

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a ajuns la 305 morţi şi cel puţin 14.000 de persoane infectate în toată lumea.

Numărul cazurilor creşte şi în Europa. Au fost depistate peste 20 de cazuri în Germania, Marea Britanie Franţa, Spania Italia, dar şi în Finlanda şi Suedia.

Spitalul din Wuhan va fi pus în funcțiune luni

Autorităţile chineze se pregătesc să pună în funcţiune spitalul construit în 10 zile şi au trimis peste 1.400 de medici militari să se ocupe de pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus.

coronavirus

La 10 kilometri de Wuhan, epicentrul epidemiei provocate de noul coronavirus, spitalul a cărui construcţie a început pe 23 ianuarie este aproape gata. Autorităţile spun că va fi dat în folosinţă luni. Spitalul a fost ridicat în doar 10 zile din containere mobile şi are 1.000 de paturi. Aici vor fi trataţi pacienţii deja infectaţi cu noul virus. Lipsa de personal şi de echipamente medicale e una dintre principalele probleme în oraşul aflat în carantină.

coronavirus

Chen Qiushi, avocat și jurnalist: „E o penurie de măşti, de echipamente de protecţie şi, cel mai important, de kituri de testare.”

Numărul persoanelor infectate ar putea fi mult mai mare

Există voci care susţin că numărul celor bolnavi ar fi mai mare, dar medicii sunt prea puţini pentru a-i depista. Nepoata unui pacient din Wuhan spune că unchiul ei a aşteptat 4 zile până când a primit confirmarea că e infectat. Omul a ajuns în spital, dar şi-a pierdut viaţa.

Dora Jiang, nepoata unui pacient din Wuhan: „Nu cred că încearcă să ascundă numărul (celor bolnavi, n.r.), sunt de părere că e vorba de capacitatea de lucru.”

Pentru a remedia o parte dintre aceste probleme, spitalul construit de la zero în Wuhan a fost trecut în administrarea armatei chineze. 1.400 de medici militari au preluat facilităţile.

Coronavirus

Wang Qi, medic: „Am participat la lupta împotriva virusului SARS în 2003 şi în cea împotriva Ebola, din 2014. Sunt încrezător că voi duce la bun sfârşit misiunea, cu ajutorul experienţei şi a cunoştinţelor acumulate.”

În alte părţi au apărut primele sancţiuni împotriva oficialilor care nu s-au achitat de sarcini. Într-un oraş din estul provinciei Hubei, şase oficiali de rang înalt au fost daţi afară din cauza modului în care au gestionat măsurile de prevenţie a epidemiei. Alte câteva sute de membri de partid au fost sancţionaţi administrativ.

Qiu Lixin, primar Huanggang: „Oraşul nostru nu este pregătit pe deplin să se ocupe de epidemie, din cauza măsurilor neglijențe de prevenţie şi control, iar modul de lucru al unora dintre oficiali nu este potrivit.”

Filtre pe autostrăzi și în gări

În China urmează câteva zile extrem de dificile: vacanţa de Anul Nou se încheie şi milioane de oameni vor face cale întoarsă către casele lor. Autorităţile au instalat deja filtre pe autostrăzi şi în gări. Echipe de poliţişti şi medici verifică toate vehiculele şi toţi cei găsiţi cu febră sunt trimişi către cel mai apropiat spital.

Între timp, în Filipine a fost înregistrat primul deces din afară graniţelor Chinei. Bărbatul în vârstă de 44 de ani era din Wuhan şi a ajuns în Manila pe 25 ianuarie.

În restul lumii, peste 60 de ţări şi-au închis graniţele sau au luat măsuri drastice de monitorizare pentru persoanele care au călătorit în China în ultimele 14 zile.

De exemplu, Statele Unite îi trimit în carantină obligatorie pe toţi cei care au trecut prin provincia Hubei. E pentru prima dată în ultimii 50 de ani când e introdusă această măsură.

Lasă un răspuns

Top