You are here
Home > Actualitate > SFORAITUL, CAUZE SI REMEDII
loading...

SFORAITUL, CAUZE SI REMEDII

Sforaitul este o tulburare a somnului, frecvent intalnita atat la barbati, cat si la femei. De obicei, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar poate fi un simptom al unei afectiuni denumita apnee in somn. De asemenea, poate deveni un cosmar pentru partenerul de cuplu.

CE CAUZEAZA SFOAITUL?

Sforaitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirit prin gura sau nas, in plamani, in timpul somnului. Ca urmare, tesuturile moi ale cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi catifelat, aspru si ragusit

Orice factor care declanseaza relaxarea musculara sau ingrosarea mucoasei cailor respiratprii poate declansa sforaitul, precum: anumite medicamente, pastile de dormit, antihistaminice, dormitul pe spate, greutatea in exces, congestia nazala, deviatia de sept, alcoolul si fumatul.

Simoptome tipice ale sforaitului sunt: zgomote corelate cu respiratia ce apar in timpul somnului, tuse iritativa matinala, uscaciunea gurii, posibile stari de oboseala si lipsa de concentrare in timpul zilei.

SFATURI CE POT REDUCE SFORAITUL

Modificarea stilului de viata usureaza viata si intensitatea sforaitului:

  • Nu consumati alcool cu trei ore inainte de culcare, slabeste tonusul muschilor din apropierea cailor respiratorii.
  • Evitati pastilele de dormit sau alte sedative, relaxeaza muschii gatului intensificand astfelsforaitul.
  • Incercati sa renuntati la fumat sau reduceti numarul tigarilor, fumatul provoaca congestive nazala si pulmonara, cauza majora a sforaitului.
  • Daca aveti probleme cu greutatea in exces, faceti miscare si adoptati un regim alimentar care sa va ajute sa slabiti.
  • In cazul in care va confruntati cu diverse alergii, incercati sa pastrati incaperile in care dormiti cat mai curate si schimbati lenjeria saptamanal.
  • Dormiti pe o parte, nu pe spate, intrucat reduce amploarea sforaitului.
  • Utilizati produse, spray-uri care diminueaza congestia nazala sau care reduc vibratiile tesuturilor ce suprima sunetele emise cand sforaiti.

Indiferent de modificarile pe care le adoptati, daca aceasta problema nu se rezolva, un consult medical este obligatoriu, sforaitul fiind principalul simptom al apneei in somn (pause in respiratie in timpul somnului de cel putin 10 secunde).

Lasă un răspuns

Top