You are here
Home > Accidente > Românii blocaţi la graniţa Austriei cu Ungaria au primit dreptul să tranziteze teritoriul maghiar, spre casă VIDEO
loading...

Românii blocaţi la graniţa Austriei cu Ungaria au primit dreptul să tranziteze teritoriul maghiar, spre casă VIDEO

Românii blocați la granița Austriei cu Ungaria au primit dreptul să tranziteze teritoriul maghiar, spre casă © O1 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că românii care sunt blocaţi în prezent la graniţa Austriei cu Ungaria întrucât nu au putut trece cât timp a fost deschis coridorul umanitar vor putea tranzita teritoriul ungar de la 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului.

Ulterior, tranzitul va fi permis în fiecare zi, între orele 21.00 şi 5.00, pe anumite rute.

Pe de altă parte, MAE anunţă că au fost repatriaţi aproape 250 de cetăţeni care rămăseseră pe Aeroportul din Budapesta, în Egipt, Maroc şi Iordania.

Potrivit MAE, cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul dimineţii de miercuri, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români. „Soluţia agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În acelaşi timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorităţile ungare”, arată MAE.

De asemenea, referitor la cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate şi care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluţii optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetăţeni se află în situaţii similare, „în limitele posibilităţilor concrete de acţiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecţie”.

Astfel, MAE anunţă că marţi au revenit în ţară 170 de cetăţeni români: 59 de cetăţeni români care fuseseră blocaţi pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc şi 118 din Egipt.

De asemenea, miercuri alţi 78 de cetăţeni români au revenit în ţară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetăţeni români aflaţi în Portugalia, Maroc, Egipt şi Malta. „Totodată, MAE consideră că soluţii precum cele identificate împreună cu autorităţile ungare, care să permită cetăţenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranţă în ţările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esenţială pentru soluţionarea situaţiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea şi prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID-19. În acelaşi timp, MAE apreciază că libera circulaţie a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent”, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Top