You are here
Home > Actualitate > Augustin Hagiu (FORT), apel pentru românii din diaspora: „Nu mai apelați la șoferii de TIR pentru a vă aduce în România!“
loading...

Augustin Hagiu (FORT), apel pentru românii din diaspora: „Nu mai apelați la șoferii de TIR pentru a vă aduce în România!“

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, transmite un mesaj foarte important pentru românii din afara granițelor, dar și pentru șoferii de TIR care acceptă să facă unele fapte ilicite pentru a-i aduce pe aceștia în România.

Liderul FORT, Augustin Hagiu, trage un semnal de alarmă și avertizează, deopotrivă șoferii de TIR din comunitatea europeană, cât și românii din diaspora care recurg la fapte ilicite pentru a ajunge în România, despre riscurile enorme la care se expun și expun, la rândul lor, alți români.

„Am un apel extrem de important pentru românii din diaspora: Să NU mai apeleze, sub nicio formă, la serviciile șoferilor de TIR. În primul rând pentru că transportul de marfă nu este transport de persoane! În al doilea rând, și cel mai important: la graniță sunt nevoiți să mintă, să comită acte de fals în înscrisuri oficiale, declarații mincinoase etc. Și sunt nevoiți, pe lângă ei, să mintă și șoferii și ambele categorii riscă foarte mult din punctul de vedere al răspunderii penale, ceea ce implică apoi și firmele în astfel de probleme“, este mesajul președintelui FORT, transmis, în exclusivitate, prin intermediul Știri Diaspora.

Concret, exemplifică Augustin Hagiu, sunt români din zone galbene sau roșii din Europa care mituiesc șoferii de TIR pentru a-i aduce în România. Aceștia din urmă, contra unor sume de bani, declară că persoanele din cabină sunt membri ai echipajului. „Inclusiv ieri  am avut un caz. I-au dat o sumă de bani unui șofer care tranzita Italia, au mințit că persoana face parte din echipaj, au completat declarațiile la intrarea în țară. Ulterior, pentru că acestuia i s-a făcut teamă, ar fi prezentat unele simptome de infectare cu coronavirus, a anunțat DSP-ul, s-a făcut anchetă, iar acum șoferul respectiv are dosar penal, firma la care el era angajat are la rândul ei probleme…Nu este cazul să blocăm transportatorii! Repet, oamenii să respecte rutele legale oficiale! În niciun caz TIR-ul nu e o soluție“, a explicat Hagiu, în exclusivitate, pentru Știri Diaspora.

Liderul transportatorilor, mesaj important pentru șoferii de TIR detașați

„Șoferii detașați pe comunitate, și care acum cauta să se repatrieze, este foarte important ca ei să comunice în grupuri cât mai mari și să caute să evite situațiile periculoase, precum cele expuse mai sus. Îi sfătuiesc să colaboreze, să caute împreună soluții legale de transport către România, să apeleze la zboruri charter operate de companii private de exemplu. Să comunice deci prin grupuri mari, organizate să se sprijine reciproc și să nu apeleze la soluții ilegale!“, este mesajul președintelui FORT, Augustin Hagiu.

Augustin Hagiu

Augustin Hagiu (FORT) avertizează: „Șoferii români sunt carantinați cu forța 14 zile! Transporturile sunt în pragul colapsului“

Transporturile de marfă sunt aproape de un blocaj în contextul pandemiei de coronavirus la nivel european. În lipsa acestui coridor unic, în maximum două săptămâni se poate ajunge la o criză pe acest sector dacă autoritățile din România vor continua să ignore aplicarea propriilor legi, avertizează liderul FORT, Augustin Hagiu.

Prin asumarea răspunderii de către toate guvernele din țările europene s-au format așa-numitele coridoare verzi de transport care să nu întrerupă lanțul prin care să fie permisă circulația mărfurilor în țările europene.

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, susține că în ciuda creări și menținerii acestor coridoare unice, În România „contrar tuturor clarificărilor, DSP, Poliția, Jandarmeria bagă în caranatină forțată șoferii care vin din curse“.

Liderul FORT spune că deși a fost emisă Ordonanța Militară nr. 5 prin care se reglementează accesul în România al șoferilor de TIR din comunitate, a primit sute de notificări potrivit cărora această ordonanță nu este respectată „nici la frontieră, nici în județe“. „Șoferul care vine din cursă are posibilitatea sa aleagă – pentru perioada de până la următoarea plecare în cursă, care poate fi oricând pană la 14 zile – carantina, autoizolarea, sau izolarea în locație pusă la dispoziție de angajator. Indiferent de opțiunea lui, de fapt unde ajunge? Vă zic eu: ajunge să fie carantinat cu forța pentru 14 zile! Am primit deja sute de notificări că nu se respectă ordonanța militară, nici la frontieră, nici în județe“, a declarat Augustin Hagiu pentru Știri Diaspora.

Șoferii români refuză cursele de teama carantinei

Astfel, explică liderul transportatorilor români, România riscă să intre într-un blocaj nemaiîntâlnit. Pe de-o parte se blochează schimbul de mărfuri și importul de mărfuri în România, dar și firmele transportatoare intră în colaps.

„În acest fel, dacă această ordonanță militară nu este aplicată corespunzător de autorități, România riscă să rămână fără șoferi care să transporte marfa. Majoritatea șoferilor refuză acum cursele de teama acestei carantine forțate. Șoferii sunt minge de ping-pong în toată această situația. La fel și firmele de transport, care au devenit minge de ping-pong între unele autorități și altele. Este un haos total, general, instituțional generalizat. Solicit premierului și ministrului de Interne să înceteze această șaradă! Nu îi suspectez de rele intenții, dar ceea ce se petrece acum…este o situație cum eu nu am mai văzut!“, a conchis Augustin Hagiu. 

Lasă un răspuns

Top