CUPLURI CÂȘTIGĂTOARE ÎN FARFURIE Actualitate Articole Culinar Diverse Dulceturi Economic Educational Galerie Life Lifestyle media Medical Neinteresante NEWS NEWS Online Povesti Religie Reteta Romania Sanatate SHOWBIZ Social Spiritualitate SPORT Stiri Tips&tricks TURISM by olt - aprilie 6, 2020aprilie 6, 20200 Vitamine, fier, calciu, antioxidanți! Fiecare aliment are ceva prețios de oferit, iar combinate între ele, unele alimente își potențează reciproc puterile, devenind adevărate arme terapeutice. Daca știi ce alimente să combini la aceeași masă, absorbția unor vitamine și minerale crește de peste zece ori, digestia e îmbunătățită, eviți îngrășarea sau chiar poți slăbi, imunitatea crește, ții la distanță diabetul și osteoporoza, poți împiedica creșterea colesterolului. Iată câteva dintre cuplurile de alimente pe care e bine să le eviți cât mai des la masa ta. OMLETĂ+ARDEI GRAS ROȘU=TEN STRĂLUCITOR O combinație delicioasă pe care nu trebuie s-o ocolești! Prepară omleta cu ½ ardei roșu tăiat mărunt și obții un mic dejun care îți oferă mai mult de 100% din necesarul de vitamina C din respectiva zi. Studiile arată că femeile care consumă mai multă vitamina C au mai puține riduri și pielea mai bine hidratată. Cât privește oul, acesta conține substanțe care ajută pielea să-și păstreze aspectul tânăr pentru mai multă vreme: vitaminele A, B2 E si D, zinc, seleniu, dar și proteine de calitate din care se fabrică elastina și colagenul. SALATĂ DE ROȘII+ULEI DE MĂSLINE=INIMĂ PUTERNICĂ Uleiul de măsline extravirgin conține grăsimi bune pentru inimă, care cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău, care poate infunda arterele. Roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic ce previne maladiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, obezitatea, cancerul. Ori de câte ori ai ocazia, savurează împreună aceste două superalimente, fiindcă își sporesc reciproc acțiunea benefică. BROCCOLI+SOMON=OASE REZISTENTE Când spui dinți și oase puternice, spui calciu și vitamina D. Calciul susține structura țesutului osos, iar vitamina D facilitează absorbția calciului. Dacă nu te dai în vânt după lactate, principala sursă de calciu, ai alte opțiuni. De exemplu, broccoli. Iar vitamina D ți-o oferă cu generozitate somonul. În plus, află că delicioasa pereche te ajută nu doar să ai oase rezistente și să ții la distanță osteoporoza, ci și să învingi simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual. NUCI+AFINE=MEMORIE DE INVIDIAT Aceste două fructe delicioase formează unul dintre cele mai dinamice și potente cupluri. Conțin diferite cupluri de polifenoli, substanțe care stimulează memoria și funcțiile cognitive. Împreuna, ele reduc stresul oxidativ și starea de inflamație cronică din corp, care îmbătrânesc creierul. Cum le combini? Uite o idee: adaugă o mână de afine și 3-4 nuci mărunțite în iaurt (ai grijă să fie natural, simplu) sau în castronul cu cereale. FRIPTURĂ DE VIȚEL+USTUROI=IMUNITATE CRESCUTĂ Îți place usturoiul sau ceapa? Nu ezita să-ți condimentezi cât mai des mâncărurile cu aceste condimente picante. Compușii lor cu sulf favorizează absorbția zincului, element ce joacă un rol important în imunitate și vindecarea rănilor. Surse bune de zinc sunt carnea de vițel (150 g de vițel acoperă necesarul de zinc dintr-o zi), fructele de mare, germenii de grâu, semințele de dovleac, cacaua. MIGDALE+PORTOCALE=VEDERE AGERĂ Dacă vrei să-ți păstrezi vederea clară, nu ocoli migdalele și portocalele. Această pereche îți oferă vitamina E, care previne degenerarea maculară (boală ce duce la orbire), dar și vitamina C, care ajută la prevenirea cataractei. De ce e bine să asociezi aceste două vitamine? Pentru că vitamina C (citrice, căpșune, ardei roșu, broccoli, roșii) transformă vitamina E (alune, semințe de floarea-soarelui, germeni de grâu) într-o formă activă pe care organismul o folosește cel mai bine. CEAI VERDE+PIPER NEGRU=SILUETA VISATĂ Abilitatea ceaiului verde de a arde caloriile crește cu 130% în prezența piperului negru, care conține piperină, care îi conferă gustul și mirosul unice și, în același timp, facilitează absorbția antioxidanților prezenți în ceaiul verde. Vrei să slăbești? După masa de prânz, bea o ceașcă de ceai verde peste care ai presărat puțin piper negru. CARTOFI+OȚET=PREVII DIABETUL Orez, cartofi, paste, pâine. Aceste alimente au indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că produc o creștere rapidă a glicemiei și, implicit, a insulinei. Dacă asemenea creșteri bruște se petrec des, există riscul nu doar să te îngrași, ci și să te îmbolnăvești de diabet. Atuul oțetului, în special din cidru de mere, este că poate reduce creșterea glicemiei cu 15-30% grație acidului acetic din compoziție. Așadar, când ai poftă de un aliment cu indice glicemic mare (paste, cartofi), savurează-l alături de salate asezonate cu oțet (15-30 ml de oțet), castraveți sau alte murături în oțet. COMBINAȚII DE OCOLIT Ceai cu lapte. Ai împrumutat obiceiul englezilor și îți savurezi ceaiul cu lapte? Cercetătorii germani zic că nu e bine, deoarece cazeina, proteina din lapte, împiedică antioxidanții din ceai să-și exercite efectele benefice. Sucuri dietetice cu alcool. Vrând să reduci numărul caloriilor, ai putea fi tentată să-ți combini băutura alcoolică cu un suc dietetic. Ei bine, află că îndulcitorii artificiali cresc nivelul alcoolului din sânge.