You are here
Home > Actualitate > UZINA STRATEGICA DE ALUMINIU, Alro Slatina, la un pas de faliment. Sindicaliștii companiei cer, din nou, sprijinul Guvernului
loading...

UZINA STRATEGICA DE ALUMINIU, Alro Slatina, la un pas de faliment. Sindicaliștii companiei cer, din nou, sprijinul Guvernului

Sindicaliștii de la Alro Slatina uzina de aluminiu nr 1 reiterează solicitările de sprijin către Guvernul Orban care a promis susținerea companiilor mari, dar care nu a făcut nimic până acum. Dacă, în contextul situației defavorabile produse de pandemia de coronavirus, al prețurilor mari la energie și al prețurilor reduse la produsele companiei, Alro nu primește ajutorul promis, fabrica din Slatina și-ar putea închide, definitiv, porțile.

Sindicatul Liber „Aluministul „din cadrul Alro atrage atenția Guvernului României, precum și clasei politice, asupra situației disperate în care se află marile companii din România, având în vedere două aspecte: sprijinul acordat pe perioada pandemiei COVID-19 și obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în același regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană. „Suntem deja în ceasul al 12-lea din punct de vedere al funcționării marilor companii, precum și al păstrării locurilor de muncă din cauza tergiversării punerii în aplicare a măsurilor concrete, coerente și necesare pentru relansarea industriei Românești.

A fost firească prioritizarea autorităților din România pentru sprijinul acordat pe perioada pandemiei COVID-19 către sănătatea publică, situația angajaților, sprijinirea IMM-urilor.

Dar ce facem cu marile companii din România?

Răspunsul Guvernului ar putea fi că a fost aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, adică din 5 iulie 2020!

Să dea Domnul să fie așa! „, se arată într-un comunicat de presă, reprezentanții sindicali atrăgând atenția că Executivul se mișcă foarte încet.

Președintele Sindicatului Liber „Aluministul „, Constantin Popescu, dă ca exemplu reacția unor state precum Germania sau Franța la criza prin care trec marile companii din cele două țări. „În cadrul unei videoconferințe organizate de Clubul Presei Economice din Germania, Asociația lichidatorilor judiciari a făcut cunoscut faptul că se așteaptă la creșterea insolvențelor și falimentelor începând din toamna acestui an.

Germania reacționează imediat și promite împrumuturi nelimitate companiilor afectate de coronavirus și pentru asta a autorizat Banca Federală să acceseze un fond de multe miliarde.

Același lucru l-a făcut administrația germană și în 2008 și această manevră i-a permis să păstreze numeroase locuri de muncă.

Statul german alocă 750 de miliarde de euro pentru salvarea economiei de la colaps.

Suma este de două ori mai mare decât cea prevăzută în bugetul federal pentru anul acesta.

Sprijin pentru companiile mari și nu numai.

Franța consideră că perioada de coronavirus este un caz de forță majoră!

Pentru recapitalizarea companiilor strategice, cum ar fi Air France, noua rectificare bugetară prevede o sumă de 20 de miliarde de euro!!!

Ce face România, oare ia măsuri?

Percepția noastră, a celor care lucrăm în marile companii, este că guvernul se mișcă prea încet și probabil că măsurile de relansare a industriei, când vor veni, vor fi tardive „, spune liderul sindical.

Sindicaliștii de la Alro cer Guvernului României să ia măsuri imediate pentru susținerea companiilor mari, pentru a putea trece de efectele generate de pandemia COVID-19. „Guvernul României are obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în acelaș regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană.

Cerem să ni se aplice tratament egal pentru a asigura competitivitatea firmelor din România cu cele din spațiul UE.

Deși Comisia Europeană a aprobat, pentru companiile mari consumatoare de energie, compensarea preţurilor ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte (emisiile de bioxid de carbon introduse în prețul de energie), conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), și Guvernul României a adoptat OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, până la această dată nu am primit nici un fel de sprijin.

Precizăm că de această măsură vor beneficia companiile active din România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională, nu doar ALRO S.A.

Aici se regăsesc şi alte companii din alte 15 domenii de activitate tot din România „, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.

Deși grupul Alro are 3500 de salariați, de el depind alți 20.000 de oameni care au locuri de muncă datorită activităților pe orizontală din jurul marii companii, ține să reamintească liderul sindical de la Alro. „Nu vedem de ce Guvernul României nu apără locurile de muncă cu aceeași îndârjire așa cum o fac Germania si Franța.

Cerem Guvernului României și tuturor organismelor, autorităților ce încă mai stau pe gânduri, să fie responsabile și să aplice imediat prevederile acestei ordonanțe, în caz contrar lipsa competitivității pentru tratament discriminatoriu al prețului energiei electrice pentru marii consumatori, suprapusă cu reducerea drastică a pieței pentru produsele noastre pe timpul pandemiei COVID -19, putând duce la faliment în următoarele săptămâni „, mai arată Constantin Popescu.

Lasă un răspuns

Top