You are here
Home > Actualitate > Este sau nu tehnologia 5G periculoasă pentru sănătate?. Ce spun medicii
loading...

Este sau nu tehnologia 5G periculoasă pentru sănătate?. Ce spun medicii

Similar tehnologiilor anterioare, reţeaua 5G funcţionează pe semnale transmise de unde radio, parte a spectrului electromagnetic, transmise între o antenă şi un telefon. În viaţa de zi cu zi suntem înconjuraţi de radiaţii electromagnetice, de la televiziune şi semnale radio, până la telefoane mobile şi surse naturale precum razele soarelui. Reţeaua 5G foloseşte frecvenţe mult mai înalte decât cele folosite de reţelele mobile anterioare, permiţând astfel dispozitivelor să aibă acces la internet în acelaşi timp şi la o viteză mult mai mare. Toate aceste unde traversează distanţe scurte în spaţiul urban, iar reţeaua 5G necesită mai multe puncte de transmitere faţă de tehnologiile anterioare, poziţionate mai aproape de nivelul solului.

Reţeaua 5G: de ce ar trebui să ne îngrijoreze?

Radiaţiile electromagnetice folosite de toate dispozitivele mobile au dus la îngrijorarea utilizatorilor în privinţa riscurilor pe care le pot avea asupra sănătăţii, inclusiv dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. În anul 2014, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat că ”efectele adverse în privinţa sănătăţii nu au fost stabilite ca o cauză a utilizării telefoanelor mobile”. De asemenea, OMS alături de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului au clasificat toate radiaţiile de radio frecvenţă ca fiind ”posibil cancerigene”, deoarece nu există suficiente dovezi care să arate că expunerea la aceste radiaţii poate cauza cancerul.

Un raport lansat în 2018 de Departamentul de Sănătate din Statele Unite punctează că în cazul femelelor şobolan expuse la o doză mare de radiaţii se ajunge la dezvoltarea unei tumori cancerigene la inimă. Pentru acest studiu, şobolanii erau expuşi radiaţiilor emise de telefoanele mobile timp de nouă ore pe zi pe o perioadă de doi ani, începând cu ziua în care s-au născut.

De la 4G, la 5G

Reţelele 5G promit să îmbunătăţească conexiunea, ceea ce înseamnă că, în realitate. există o acoperire mult mai mare şi permite transferul mai multor date de la A la B. Pentru a construi aceste reţele este nevoie de noi baze în întreaga lume şi, pentru că vieţile noastre sunt pe repede-nainte, Dr. Hardell, om de ştiinţă, menţionează potenţialele riscuri ale tehnologiei 5G.

”Frecvenţele ridicate asociate cu reţelele 5G nu penetrează corpul atât de profund ca frecvenţele vechilor tehnologii, deşi efectele lor pot fi sistemice. Magnitudinea impactului potenţial al tehnologiilor 5G nu este suficient cercetată, deşi au fost raportate anumite aspecte în urma expunerii. Acestea includ stresul oxidativ, efecte asupra pielii, genei şi efecte sistemice ca funcţionarea sistemului imunitar”, explică autorul studiului.

5G

Astăzi vorbim despre tehnologia viitorului, care a creat o mulțime de controverse în ultimii ani. După apariția noastră la Observator Antena 1, am primit solicitări din partea voastră să aprofundăm subiectul 5G. Să vorbim și despre riscuri, nu doar despre beneficii. Așa că, ne conformăm, ca de fiecare dată. Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

În prima parte, vorbim despre ce este tehnologia 5G, cu ce este diferită de 2G, 3G și 4G. Apoi, discutăm despre implicațiile acesteia în dezvoltarea caselor și orașelor inteligente. Ca la final să vedem dacă tehnologia 5G este mai degrabă un pericol pentru oameni și mediul înconjurător, decât un avantaj care ne va ajuta să evoluăm.

Să luăm tehnologia 5G pas cu pas

Dacă la final vreți să completați informațiile oferite de noi, lăsați link-uri în comentarii sau scrieți-ne pe redactie@noobz.ro. Dacă e necesar, cu siguranță vom filma și partea a 2-a.

Tehnologia 5G se presupune că este cu aproximativ 100 de ori mai rapidă decât 4G. Ceea ce înseamnă că un  film de două ore se va descărca în telefonul tău în cel mult două minute. Această tehnologie de rețea va face posibilă conducerea mașinilor autonome de la distanță. Cum vedem deja camioanele Volvo sau Einride T-Pod în Suedia, testate pe distanțe mici, în parcuri industriale. În vreme ce, realitatea virtuală va deveni realitate.

Viteza joacă un rol critic în experiența de navigare pe telefon

Dacă vrei să transmiți conținut în high-definition, o conexiune 3G îți oferă suficientă viteză. În vreme ce, cu 4G poți transmite cu ușurință video la 1080 pixeli. În teorie, 5G poate oferi viteze cu până la 100 de ori mai mari decât 4G. Practic, cu o acoperire bună, poți transmite video 4K de pe telefon sau să ai o lățime de bandă de 100 Gb pe secundă

5G folosește frecvențe care nu sunt aglomerate de dispozitive disponibile la această oră pe piață. Lucru care nu se aplică și la dispozitivele 4G și 3G deoarece folosesc același spectru, provocând interferențe sau zgomote.

5G evită aglomerarea rețelei prin folosirea frecvențelor diferite care rămân neaccesate. Lucru ce ajută rețeaua să atingă viteze mai bune, precum și distorsiuni și zgomote foarte scăzute. Spre deosebire de turnurile 4G care proiectează semnal la 360 de grade, antenele 5G sunt uni-direcționale. Lucru care, încă o dată duce la o interferență scăzută cu alte semnale prezente în aceeași zonă.

Cu 5G ne putem aștepta la răspunsuri între dispozitive la o latență de 1 milisecundă

5G are mai multă lățime de bandă decât 4G. Lucru ce îți permite să te conectezi cu mai multe dispozitive la un singur port de internet, cum ar fi un router. Asta înseamnă că, nu vor mai exista probleme cu supraîncărcarea. Acest factor va fi extrem de avantajos pentru casele inteligente, care necesită multe dispozitive care să aibă acces la internet.

5G ar putea însemna o revoluție în modul în care comunicăm?

Ei bine, da! Comparat cu 4G, rețeaua 5G este semnificativ mai bună atunci când vine vorba despre lista de specificații. Utilizatorii vor beneficia de viteze mai bune. Tot ce se va face online se va întâmpla la viteze foarte rapide. Dacă vrei să renunți la conexiunea prin cablu, din nou, 5G va fi cea mai bună alternativă.

Telefoanele 5G nu sunt atât de comune cum sunt cele 4G. În plus, integrarea 5G presupune costuri mai mari în comparație cu 4G. Asta înseamnă că va mai dura o vreme până când tehnologia 5G va fi accesibilă pentru utilizatorii de smartphone-uri.

Dar să vorbim un pic și despre rețeaua 5G, casele și orașele inteligente

Suntem în fază incipientă la capitolul smart city în România. Da, operatorii de telefonie mobilă Orange și Telekom au dezvoltat o serie de parteneriate în acest sens. Dar tot nu este suficient. Mai avem de făcut pași mulți pentru a putea afirma că România deține cel puțin un oraș cu adevărat inteligent. La această oră, avem doar câteva orașe care beneficiază de o serie de tehnologii și dispozitive și cam atât.

De asemenea, la capitolul smart home, mulți consumatori încă nu înțeleg conceptul. Interesul pentru dispozitive interconectate nu pare să fie prea ridicat. Utilizatorii preferă să recurgă încă la metode tradiționale de siguranță, monitorizare și interacțiune cu casele lor. Desigur, asta nu înseamnă că în următorii ani nu se pot schimba lucrurile considerabil. Vedem deja consumatori care folosesc aspiratoare inteligente, termostat pentru centrala termică, senzori de mișcare și camere de supraveghere. Cu siguranță toate acestea se vor perfecționa în timp, iar rata de adopție va crește.

În România, provocarea e la capitolul rețea de internet sau ”semnal la internet”, cum îi spunem clasic. În multe zone, trebuie să folosim conexiunea 2G, deși dispozitivele noastră oferă suport 4G. Probabil, v-ați aflat și voi în situații în care de pe un telefon de 5000 lei nu puteați accesa internetul inclusiv în orașele mari, cum e București.

Dar, revenim la 5G și cum ar putea această tehnologie să schimbe casele și orașele

5G permite comunicarea fără efort între dispozitive, în timp ce asigură o latență foarte scăzută.

Rețelele de comunicații 5G vor deveni principala platformă pentru senzori și alte utilități smart din oraș. Pe măsură ce orașele se dezvoltă și adoptă tehnologii, e necesară o platformă de comunicare puternică. Pentru ca semnalul să fie transmis fără eroare dintr-un punct al orașului în altul, cât mai repede, de preferat cu o latență foarte mică. Din nou, cum vor sta de fapt lucrurile în România, vom vedea.

Vodafone se laudă că a lansat 5G în România. Dar să fim serioși, există zone în care să ai semnal la internet de pe telefonul cumpărat la abonament de la operator e un vis. Nu zic că la alți operatori e mai bine. Dar cea mai neplăcută experiență cu rețeaua de telefonie am avut-o cu Vodafone, care la un moment dat promitea internet SuperNet 4G+ și abia dacă puteam comunica folosind 3G în unele orașe din Moldova.

Mi s-a transmis de către reprezențanții Vodafone România că totul ține de aprobările de instalare a antenelor. Aprobări pe care trebuie să le dea ANCOM, dar le amână. Că dacă nu sunt în raza de acțiune a semnalului, nu pot accesa rețeaua. Corect, dar, de ce faci reclamă că ai o rețea în peste 40 de orașe din România, când ea nu e accesibilă? Marketing, nu?

Mai vorbim despre asta cu alte ocazii. Puteți să ne scrieți despre experiența voastră cu operatorii de telefonie din România. Dacă vreți să abordăm un anumit subiect, să aflați anumite informații de la reprezentanții companiilor, scrieți-ne!

Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

Cât de sigură este tehnologia 5G pentru oameni și mediu înconjurător.

Asta e ce ne interesează mai presus de evoluția tehnologică. Cât de riscant va fi să folosim tehnologia 5G. Și, dacă nu cumva, timpul economisit în sarcinile online va fi pierdut prin bolile dezvoltate din cauza radiațiilor. Haideți să vedem!

Peste 215 oameni de știință, din 40 de țări diferite au apelat la Națiunile Unite să ia măsuri urgente pentru a reduce expunerea la câmpul electromagnetic emis de sursele wireless. Acești specialiști au depus inclusiv o scrisoare la Comisia Federală de Comunicare. Prin aceasta cer să se ia în considerare riscurile cu privire la sănătate și la mediul înconjurător, înainte să fie implementată infrastructura pentru 5G.

Dr. Martin Pall, profesor în biochimie la Washington State University spune că:

În urma implementării 5G pot fi dezvoltate boli precum orbire, pierderea auzului, cancer de piele, infertilitate la bărbați și probleme cu tiroida.

Sunt destul de mulți cercetători care prezintă dovezi cu privire la efectele nocive în urma expunerii la semnale de joasă intensitate. Nu doar pentru oameni, ci și pentru animale.

Provocarea ține de faptul că undele pe care 5G le folosește pot călători doar pe distanțe scurte. Astfel, 5G va avea nevoie de multe antene, câte una la fiecare 10 – 12 case. Cel puțin, aceste informații sunt susținute de mai bine de 200 de oameni de știință și medici din Statele Unite, care au semnat o petiție prin care cer interzicerea 5G.

Radiațiile ce vin de la antene vreme de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, sunt cele care îi îngrijorează pe semnatarii petiției. Aceștia solicită o dovadă că nivelul de radiație total produs de 5G, 4G, 3G, 2G și WiFi nu vor fi dăunătoare pentru oameni. În special pentru bebeluși, copii și gravide, ca de altfel și pentru mediul înconjurător.

Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

Riscurile cu privire la sănătate sunt principalele îngrijorări ale oamenilor de știință și medicilor.

Întrucât, nu există studii independente care să demonstreze că radiațiile sunt sigure. Specialiștii susțin că, pentru a reduce riscurile, mai degrabă ar fi instalate cabluri, decât semnale wireless.

Un studiu realizat de US National Toxicology Program în martie 2018 arată că:

Există ”dovezi clare” de creștere a riscului de cancer la șobolani de sex masculin din cauza expunerii la frecvențe la nivel scăzut. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că radiațiile wireless în general pot fi „posibil cancerigene pentru oameni”. Un lucru susținut și de Instututele Naționale de Sănătate printr-un alt studiu.

Alte studii sugerează că, expunerile tipice la radiații de tipul celor emise de 5G pot provoca întreruperea dezvoltării normale a creierului la făt și la dizabilități de învățare, anomalii ale inimii și electro-hipersensibilitate.

Acum, ce mă nedumerește pe mine? Niciun specialist dintre cei care au discutat cu noi despre rețeaua 5G și expunerea la radiații emise de rețelele de telefonie în general. De asemenea, nu a dorit să intre în detalii cu privire la riscuri care vizează sănătatea și mediul înconjurător.

Toată lumea vorbește despre beneficii, toată lumea indică spre o viață ideală cu ajutorul tehnologiei.

Puțini iau în calcul și riscurile

Desigur, nici noi nu deținem adevărul absolul. În mod cert, undeva la mijloc este și un sâmbure de adevăr legat de posibilele probleme de sănătate ce se pot dezvolta din cauza expunerii la radiațiile 5G. Spre exemplu, anul trecut scriam un articol pe Noobz.ro despre sute de păsări care au murit, se pare, în timpul unui experiment 5G. Materialul a fost distribuit de peste 240 de ori. De unde reiese că există interes pentru subiectele despre 5G și riscurile pe care le aduce la pachet rețeaua.

Au mai existat subiecte legate de 5G care prezentau vaci moarte în urma unui experiement. Desigur, informațiile oferite de diferite ONG-uri sunt respinse de operatorii de telefonie mobilă. Mai mult, sunt prezentate drept fabulații și minciuni pentru interesele diferitelor companii care nu pot evolua.

Concluziile, ca de fiecare dată, vă las pe voi să le trageți. Vom muri din cauza tehnologiei 5G? Probabil, nu. Dar, nu e exclus ca radiațiile să ne afecteze din anumite puncte de vedere și să ne influențeze starea de sănătate. Cel puțin, asta susțin destul de mulți medici și oameni de știință.

Aștept să ne scrieți în comentarii părerea voastră. Dacă aveți întrebări sau completări, nu ezitați să ne scrieți.

Lasă un răspuns

Top