You are here
Home > Actualitate > Medici, după afirmaţiile doctoriţei Groşan că supradozajele de oxigen pot omorî: Unii pacienţi refuză oxigenoterapia
loading...

Medici, după afirmaţiile doctoriţei Groşan că supradozajele de oxigen pot omorî: Unii pacienţi refuză oxigenoterapia

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat că unul dintre efectele mediatizării cazului medicului pneumolog-bronholog Flavia Groşan, care a afirmat recent că supradozajele de oxigen administrate în spitale provoacă edem cerebral şi, posibil decesul, a fost acela că unii pacienţi ezită să li se administreze oxigen chiar dacă abia respiră, relatează ebihoreanul.ro.

Potrivit sursei citate, o dezvăluire în acest sens a fost făcută şi de preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş.

“Au fost azi dimineaţă pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia”, a precizat dr. Pantiş, la finalul unei conferinţe de presă în care a anunţat că dr. Flavia Groşan nu a fost sancţionată, deşi a încălcat două articole din Codul Deontologic al Medicilor.

“Şi alţi colegi din ţară au început să aibă mari probleme”, a mai susţinut Carmen Pantiş, considerând că afirmaţiile făcute de dr. Groşan au consecinţe negative.

La rândul său, dr. Hadrian Borcea a confirmat, luni, afirmaţiile făcute de preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, precizând că unii pacienţi au început să refuze oxigenoterapia încă de joia trecută, la o zi după remarcile iniţiale ale Flaviei Groşan.

“Doamna dr. Pantiş o fi aflat abia acum, dar asta se întâmpla de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, intubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat dr. Borcea.

Totodată, şeful UPU-SMURD a susţinut că o reacţie similară în rândul unor pacienţi a avut loc după ce medicii de la Spitalul Judeţean Sibiu au fost acuzaţi că ţin legaţi pacienţii nemotivat şi că aceştia mor contenţionaţi.

“Am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi. Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare”, a adăugat dr. Borcea.

Reamintim că dr. Flavia Groşan din Oradea a declarat recent, pentru national.ro, că a vindecat de Covid aproximativ o mie de persoane şi a atras atenţia asupra efectelor nocive ale supradozajelor de oxigen administrate în spitale, susţinând că provoacă edem cerebral şi chiar deces.

“În saturaţiile de oxigen de peste 80% eu mă duc cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut şi timp scurt pe zi, 4-5 ore. Oxigenul în exces inhibă creierul, pentru că normal creierul controlează organismul, nu un aparat. Eu aici nu am fost de acord cu ei deloc, cu dozele foarte mari de oxigen pe care le administrează, cu 20 de litri îi bagă în acidoză, în edem cerebral. Pentru că ei nu sesizează că oxigenul ţine saturaţia, dar creşte în acelaşi timp dioxidul de carbon în creier şi fac edem cerebral şi mor.

Eu mă duc pe medicaţie ca să controlez saturaţia din oxigen. Oxigen foarte puţin şi apoi la plimbare. Heparina mea este plimbarea, obligatoriu, un minut pe oră te plimbi, masă-pat, masă-geam, masă-bucătărie. Eu nu dau heparină pentru că mi-e frică să nu facă hemoragie alveolară, pentru că pacienţii intră pe picioarele lor şi se degradează extraordinar de repede, în 3-4 zile ei sunt în ATI.

Dacă eu mă sperii la 80% saturaţie atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturaţie. Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital şi a apelat la mine. Am reuşit să îl vindec fără spitalizare şi doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicaţie calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”, a declarat Flavia Groşan.

Sursa: epochtimes-romania.com.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top