You are here
Home > Actualitate > Jandarmii olteni sarbatoresc ziua jandarmeriei in strada, aseara iar au fost prezenți în Slatina la un alt protest nedeclarat VIDEO
loading...

Jandarmii olteni sarbatoresc ziua jandarmeriei in strada, aseara iar au fost prezenți în Slatina la un alt protest nedeclarat VIDEO

În urma desfășurării protestului nedeclarat din municipiul Slatina din 30 martie 2021, pentru corecta informare a opiniei publice, Jandarmeria Olt informează

Conform prevederilor legale, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică cu ocazia manifestărilor la care participă public numeros, indiferent de natura acestora, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

Efective din cadrul Jandarmeriei Olt au fost mobilizate în vederea asigurării condițiilor de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare și au monitorizat permanent respectarea de către participanți a prevederilor legale în vigoare cu privire la măsurile dispuse în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19.

Permanent, echipele de dialog ale Jandarmeriei Olt le-au comunicat participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele nerespectării acestora. Pentru a doua seară consecutivă, mai mulți slătineni au mărșăluit și miercuri seara pe străzile municipiului Slatina împotriva noilor restricții impuse de oficialii de la Centru pentru a limita răspândirea infecției COVID-19.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără evenimente majore. Slătinenii, a doua seară de proteste. S-a strigat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!” „Jos Masca”

Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/ 2020 și a Legii 61/1991, în valoare totală de 10600 lei. În principal, acestea au fost aplicate pentru nedeclararea manifestației, desfășurarea acesteia în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricționarea circulației și permit deplasarea în afara locuinței pentru motive strict reglementate, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.

În urma protestului nu au existat incidente între protestatari și forțele de ordine. Se vor analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea persoanelor care au încălcat legea.

Numărul participanților care s-au strâns la Prefectura Olt a fost mult mai mic față de seara trecută, acum fiind doar aproape 100 de persoane, majoritatea fiind tineri. Manifestații, unii cu vuvuzele în mâini, au plecat din nou pe străzile pentru a protesta, principala arteră luată la pas de aceștia fiind bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Aceștia au strigat din nou „Jos masca!”, dar și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”, invitând astfel și alți slătineni la marș, care după ora 22:00 acesta încă era în desfășurare.

Pentru a asigura ordinea și liniștea publică la protest, jandarmii și polițiștii au fost și ei din nou în stradă. Oamenii legii au aplicat în prima seară de manifest aproximativ 40 de amenzi, în valoare de peste 16.500 de lei pentru deplasarea pe stradă în intervalul orar 22:00 – 05:00, când circulația persoanelor este interzisă și nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, precum și pentru nedeclararea protestului.

S-au dat amenzi în urma protestului organizat pe străzile din Slatina Început undeva în jurul orei 17:00 în fața Prefecturii Olt, protestul slătinenilor nemulțumiți de noile restricții impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 s-a încheiat undeva în jurul orei 23:00. Și cum aceste măsuri nu s-au respectat la marș, unii manifestanți s-au ales cu amenzi care au fost aplicate de oamenii legii care au asigurat ordinea și liniștea publică.

Protestarii au pornit din fața instituției guvernamentale în teritioriu pe traseul bulevardul Alexandru Ioan Cuza – Piața Gării și retur până la Prefectura Olt, la marș participând aproximativ 500 de persoane. Manifestații au strigat într-un glas „Libertate!”, „Ieșiți afară!” și „Jos masca!”.

Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, a declarat că protestul organizat în municipiul Slatina a fost unul nedeclarat, motiv pentru care s-au aplicat și sancțiuni contravenționale. „(…) Efective din cadrul Jandarmeriei Olt au fost mobilizate în vederea asigurării condițiilor de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare și au monitorizat permanent respectarea de către participanți a prevederilor legale în vigoare cu privire la măsurile dispuse în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. Permanent, echipele de dialog ale Jandarmeriei Olt le-au comunicat participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele nerespectării acestora. Protestul s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără evenimente majore.  Au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 55 din 2020 și Legii 61 din 1991, în valoare totală de 10.300 lei”, a spus reprezentantul IJJ.

Sursa citată a mai spus că amenzile au fost date pentru nedeclararea manifestației, desfășurarea acesteia în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricționarea circulației și permit deplasarea în afara locuinței pentru motive strict reglementate, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane. „În urma protestului nu au existat incidente între protestatari și forțele de ordine. În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea persoanelor care au încălcat legea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top