You are here
Home > Actualitate > Hai nu te lăsa infectat! „Misterul” disparitiei izoletelor, 140.000.000€, 17.000 De EURO bucata, Preț de Mașină
loading...

Hai nu te lăsa infectat! „Misterul” disparitiei izoletelor, 140.000.000€, 17.000 De EURO bucata, Preț de Mașină

Hoție la cel mai înalt nivel si nu se autosesizează justiția independentă a lui Iohanis! Nimeni nu mai scoate nici un cuvințel despre justiția aservită politic! Ăștia chiar se cred veșnici!

Izolatele au fost doar pentru a se creea panică, și induce teamă în rîndul populației. Cei care i-au votat ar fi trebuit să se gândească bine ce fac! Era evident că nu se vor da în lături de la nimic! Nu-s numai hoți, sunt și criminali!

Cu coronavirusul este ca și cu cursurile acțiunilor: contează mai puțin substanța lor, mai importante sunt așteptările publicului. Și această epidemie va veni și apoi va pleca, crede Fabian Schmidt.

Da, nu e de mirare că poate să ne apuce frică. Noul coronavirus (nCoV) se răspândește foarte repede, după câte se pare, și crește mereu și numărul morților. Măsurile drastice luate de guvernul chinez, care a pus sub carantină 43 de milioane de oameni, sunt cu siguranță eficiente pentru a limita răspândirea virusului.

Și dacă va reuși menținerea în arest la domiciliu a populației din provincia Hubei și din regiunile apropiate pentru mai multe săptămâni, epidemia ar putea ceda chiar mai repede decât se așteaptă unii.

Infectarea cu frică

Dar cu virusul este că și cu acțiunile de la burse: evoluția cursurilor bursiere este decisă mai puțîn de valoarea din realitate și de rațiune și mai mult de așteptările și intuiția investitorilor. Simbolul acestor așteptări în cazul coronavirusului este masca de protecție purtată pe gură și pe nas: cine o poartă, arată că deja s-a contaminat cu frică.

Este clar că măsurile hotărâte luate de guvernul chinez au succes la nivel mondial. Frică de nCoV se răspândește mult mai repede decât virusul în sine.

Inspirați și expirați adânc!

Poate că ar fi cazul să respirăm o dată adânc, fără mască de protecție și fără să ne mai preocupăm de ce auzim întruna la știri pe această temă: coronavirușîi au fost considerați multă vreme relativ nepericuloși și surse ale unor răceli normale – unele cu care ne confruntăm tot mereu.

Fabian Schmidt, de la redacția Știință a DW

Dar virușîi se pot modifică și transformă în forme mutante periculoase, după cum am văzut deja de mai multe ori în secolul 21. Izbucnirea maladiilor SARS și MERS, luate de la animale, au schimbat și percepția publică a coronavirușilor .

Ambii viruși amintiți au fost cu adevărat periculoși. În cazul SARS, 10% din paciențîi infectați internați în spitale au murit. În cazul MERS, cifrele au arătat la suprafață și mai rău: o treime din cei aflăți sub tratament au murit din cauza virusului luat de la cămile.

Jocuri cu cifre

Mai târziu însă s-a aflat că în Peninsula Arabă fuseseră infectate cu MERS mult mai multe persoane, care nu au suferit însă de simptome dure și nici nu au avut măcar nevoie de îngrijire medicală. La fel că în cazul MERS s-ar putea să fie acum cu nCoV: numărul pacienților infectați și aflăți sub tratament și cel al victimelor cresc în aceste zile aparent dramatic.

Dar acest lucru ține mai ales de faptul că epidemia tocmai se află în faza de răspândire. Că orice epidemie, se va potoli mai devreme sau mai târziu, pentru că persoanele infectate vor fi devenit imune iar virusul va fi dispărut. Iar nCoV s-ar putea dovedi de acum deja mai puțîn periculos. Potrivit datelor oficiale, 40 de bolnavi au murit din cauza virusului. Cifre mult mai scăzute decât în cazurile SARS sau MERS.

Nu se ține seama de faptul că multe persoane infectate din Wuhan sau din celelalte regiuni afectate stau pur și simplu acasă și nu merg la medic pentru tratament, pentru că deocamdată nici nu există medicamente eficiente împotriva virusului. Cei care ajung la spital, din cauza unei evoluțîi agresive a infecției, sunt probabil doar vârful aisbergului. Iar toți ceilalți nu își găsesc niciun loc în statistici.

Mai bine să ne gândim la gripă

Dacă și persoanele care nu se tratează medical ar fi luate în considerare, am putea constată la sfârșit că nCoV nu este defel mai periculos decât gripă obișnuită, care face an de an turul globului și căreia îi cad victimă, deosebit de la an la an, mii sau zeci de mii de oameni. Și tocmai în aceste săptămâni această gripă este prezentă în emisfera nordică.

Tocmai din acest motiv poate că ar fi mai bine să ne gândim acum mai mult la gripă și mai puțîn la nCoV: să ne spălăm bine pe mâini după călătorii cu autobuzul sau cu trenul sau după ce am pus mâna pe clanțe de uși în clădiri publice. Iar masca de protecție? Putem să o lăsăm liniștiți deoparte. A, înainte să uităm: ați făcut deja vaccinul antigripal?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top