You are here
Home > Actualitate > NOI SECRETE despre cremele hidratante
loading...

NOI SECRETE despre cremele hidratante

Odată cu aerul rece şi uscat, care a căzut peste noi în timpul iernii şi al vânturilor nemiloase care ne-au biciuit faţa, este timpul ca fiecare să se preocupe serios de îngrijirea pielii, cel mai mare organ al corpului. Pielea este 64% apă, ceea ce face din aceasta ingredientul esenţial al pielii sănătoase. Dacă stratul cornos devine prea uscat, pielea poate deveni solzoasă, inflamată şi neatractivă sau poate prezenta mâncărimi.

Pentru majoritatea oamenilor, când pielea lor este uscată sau prea grasă, utilizarea zilnică a unei creme hidratante ajută la menţinerea rezervelor de apă ale pielii.

Cum să îți alegi cea mai eficientă formă de hidratare pentru pielea ta?

Natural, organic, bio?

Ar trebui urmărite etichetele pe care scrie “testat dermatologic”, “fără parfum”, “non-comedogenic”, “organic”, “natural”  sau “bio” aşa cum sunt cremele bio pentru hidratarea tenului de la Prova, sau este bine să se orienteze în funcţie de numele mărcii, preţ sau recomandările unui medic sau ale unui prieten?

Pe cât sunt de pertinente, pe atât de greu este de răspuns la toate aceste întrebări.

În ţara noastră, cremele hidratante sunt de departe cele mai populare, urmate de loţiunile pentru faţă şi corp, uleiuri, unturi şi, în foarte mică măsură, de unguente.

Persoanele preocupate de sănătate apelează deseori la produse etichetate ca “organice” sau “naturale”, în speranţa de a evita substanţele chimice sintetice. După baie sau în zilele însorite petrecute pe malul mării, sunt folosite foarte adesea uleiurile. S-a descoperit că uleiul de măsline creşte, de fapt, evaporarea apei din piele, iar cele mai lipsite de alergeni sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de cocos şi untul de shea.

Potențialul alergenic

O altă preocupare a consumatorului este potențial alergenic al cremelor. La fel ca toate celelalte produse cosmetice şi de îngrijire personală, şi legislaţia pentru cremele hidratante este destul de vag reglementată, calitatea acestora depinzând aproape în totalitate de integritatea producătorului. Un producător şi un produs cu tradiţie poate reprezenta garanţia unui nivel ridicat de calitate.

Una dintre cele mai frecvente reclamaţii legată de creme, inclusiv cele hidratante, este capacitatea lor de a declanşa o reacţie alergică, care duce la mâncărime, înroşirea sau inflamarea pielii. Chiar şi printre produsele etichetate „fără parfum”, 45% au avut cel puţin un astfel de  ingredient. Dacă o companie foloseşte un parfum care este şi un conservant, poate pretinde că produsul este „fără parfum”, dacă scopul principal al acestuia este conservarea.

Companiile pot folosi, de asemenea, agenţi de mascare care combat mirosurile chimice, care pot avea reacţii încrucişate, acţionează ca un parfum şi, în consecinţă, au potenţial alergenic.  Din aceste cauze este greu, chiar şi pentru dermatologi, să îndrume pacienţii către produse care nu conţin parfumuri.

În medie, cremele bune, declarate fără alergeni în compoziţie, nu sunt cu mult mai scumpe decât celelalte, de ceea pot fi o opţiune bună în acelaşi buget de preţ, iar preţul foarte ridicat nu înseamnă neapărat risc alergenic zero. Nu este faptul că produsul este etichetat greşit – ci doar că puteţi deveni alergic la aproape orice, mai ales dacă aveţi o predispoziţie “. 

Dacă la început este vorba despre o reacţie alergică uşoară, cu mâncărime şi roşeaţă, aceasta poate evolua către o reacţie profundă de usturime, arsură, umflare şi durere. „Cu fiecare expunere, reacţia devine mai puternică”, a mai spus el. 

Astfel, consumatorul înţelept cu tendinţă alergică ar putea lua în considerare schimbarea periodică a cremei hidratante folosite şi, cu siguranţă, ar trebui să înceteze utilizarea oricărei creme care pare să declanşeze o reacţie nefavorabilă.

Lasă un răspuns

Top