You are here
Home > Actualitate > Întâlnire istorică la Geneva între Vladimir Putin şi Joe Biden: „Nu a existat nicio animozitate” Joe Biden avertizează: Dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, Rusia va suporta consecințele
loading...

Întâlnire istorică la Geneva între Vladimir Putin şi Joe Biden: „Nu a existat nicio animozitate” Joe Biden avertizează: Dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, Rusia va suporta consecințele

După ce, în luna martie, Rusia a luat decizia rară de a-și rechema ambasadorul, Anatoli Antonov, după ce Joe Biden l-a comparat pe Putin cu un „ucigaș”, iată că cei doi preşedinţi s-au întâlnit faţă în faţă, pentru prima oară după alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, titrează Le Soir.

Președintele rus, Vladimir Putin, a arătat miercuri că prima sa întâlnire cu omologul lui american, Joe Biden, a fost “constructivă”, pe fondul unor tensiuni bilaterale.

“Nu a existat nicio animozitate”, a spus el într-o conferință de presă, adăugând că “în multe chestiuni evaluările noastre sunt divergente, dar cele două părți au demonstrat o dorință de a se înțelege unul pe celălalt și de a căuta mijloacele de a-și apropia pozițiile”.

Întoarcerea diplomaților
Ei s-au înțeles asupra întoarcerii ambasadorilor lor, rechemați anterior în acest an pentru consultări, a afirmat Vladimir Putin.

“Ei se întorc în locurile unde sunt repartizați. Când anume, este o chestiune pur tehnică”, a declarat președintele rus în conferința de presă de după această întâlnire, potrivit Le Soir.

Relațiile diplomatice dintre Moscova și Washington s-au degradat rapid după preluarea funcției de către Joe Biden, în ianuarie, care reproșează Rusiei atacuri cibernetice în serie și amestecul în alegerile din Statele Unite.

În martie, Rusia a luat rara decizie de a-și rechema ambasadorul, Anatoli Antonov, după ce Biden l-a comparat pe Putin cu un “ucigaș”.

Ambasadorul american, John Sullivan, a anunțat o lună mai târziu că se întoarce la Washington pentru consultări, ceea ce ceruse Kremlinul.

Pe de altă parte, Statele Unite au expulzat zece diplomați în aprilie într-un nou val de sancțiuni după atacurile cibernetice imputate Moscovei. Rusia a ripostat prin alte expulzări și interzicând ambasadei Statelor Unite la Moscova să angajeze cetățeni străini, o măsură care limita mult activitățile ambasadei.

În mai, Rusia a desemnat oficial Statele Unite drept un stat “neamical”. Singura altă țară care figurează pe această listă este Republica Cehă.

Securitate cibernetică
Președintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări miercuri că el și omologul lui american, Joe Biden, s-au înțeles în privința unor “consultări în domeniul securității cibernetice”, cele două țări acuzându-se reciproc de o multitudine de atacuri cibernetice.

“Am convenit să începem consultări privind securitatea cibernetică”, a declarat el într-o conferință de presă la Geneva, adăugând că “cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume provin din spațiul american” și criticând lipsa cooperării cu Washingtonul în domeniu.

Semnal de alarmă la nivel mondial. Preşedintele american Joe Biden trimite o undă de șoc către Rusia. Potrivit acestuia, în cazul în care opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia.

În cadrul unei conferințe de presă susţinută separat după întâlnirea avută miercuri cu Putin de la Geneva, liderul american Joe Biden a tras un semnal de alarmă.

El i-a trimis un mesaj clar omologului său rus, Vladimir Putin. Potrivit acestuia, în cazul în care opozantul rus, Alexei Navalnîi va muri, consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia, scrie presa internațională, citată de Agerpers.

De menționat este faptul că discuţiile de la vila La Grange din Geneva au durat mai puţin de patru ore, mult mai puţin decât se aşteptau consilierii lui Biden.

Vladimir Putin

În ceea ce privește declarațiile făcute de Vladimir Putin, acesta l-a numit pe Biden, în vârstă de 78 de ani, un partener constructiv şi experimentat şi a spus că vorbesc “aceeaşi limbă”, dar a adăugat că nu a existat o prietenie, ci mai degrabă un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări.

Joe Biden cere reguli pe care toți să le respecte
De cealaltă parte, Joe Biden a oferit un alt răspuns. Acesta susține că i-a “spus preşedintelui Putin că avem nevoie de nişte reguli de bază pe care să le respectăm cu toţii”, adăugând: “Am făcut ceea ce am venit să fac”.

Trebuie menționat faptul că programarea unor conferinţe de presă separate a însemnat că nu a existat nimic din jovialitatea care a însoţit întâlnirea din 2018 în Helsinki dintre Putin şi predecesorul lui Biden, Donald Trump, când Putin i-a oferit lui Trump o minge de fotbal.

De asemenea, acum nu a existat nicio masă comună, remarcă Reuters. Vladimir Putin, care a fost primul care a făcut declaraţii ziariştilor, a declarat că întâlnirea a fost constructivă. Totodată liderul rus a mai adăugat că întâlnirea s-a desfăşurat fără ostilitate şi a arătat dorinţa celor doi lideri de a se înţelege reciproc.

Sursa foto: Dreamstime

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top