You are here
Home > Actualitate > Duș rece sau duș fierbinte? Experții demontează un mit. Care e mai sănătos
loading...

Duș rece sau duș fierbinte? Experții demontează un mit. Care e mai sănătos

Un duș rece poate părea pentru mulți un mod destul de neplăcut de a începe ziua. Cu toate acestea, există tot mai date care arată că un duș rece la primele ore ale zilei are multe beneficii pentru sănătate.

Dușurile reci au fost administrate pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea, când medicii le-au recomandat pentru „calmarea” deținuților. Treptat, dușul rece nu a mai fost un instrument de teroare, ci unul care era foarte plăcut pentru organism și dura aproximativ cinci minute, scrie Sciencealert.
Ce arată dovezile recente
Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care au făcut un duș rece au mai puține șanse decât cele care au făcut un duș cald să se îmbolnăvească. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri și li s-a cerut să facă zilnic un duș cald. Dar unui subgrup i s-a cerut să-l termine cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună. La sfârșit s-a descoperit că grupurile care au folosit cel mai mult apă rece aveau cu 29% mai puține cazuri de boală auto-raportate.

Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar unele cercetări sugerează că pot exista legături cu „creșterea” imunității.

Apa rece pare, de asemenea, să activeze sistemul nervos simpatic, adică partea sistemului nervos care guvernează reacția de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător). Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul unui duș rece, obținem o creștere a hormonului noradrenalină. Aceasta este cauza cea mai probabilă a creșterii ritmului cardiac, legată de îmbunătățirea sănătății.

Dușurile reci ajută la pierderea în greutate
Există, de asemenea, unele dovezi că un duș rece poate ajuta la slăbit. Un studiu a constatat că acest obicei a crescut metabolismul cu 350%. Iar un metabolism mai mare echivalează cu mai multe calorii arse.
Beneficii pentru sănătatea mintală
În afară de beneficiile fizice, dușurile reci ar putea avea și beneficii pentru sănătatea mintală. Un studiu al Universității Virginia a demonstrat că dușurile reci au un efect de stimulare a „punctului albastru” din creier. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.
Deoarece un flux brusc de apă rece șochează corpul, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă, putînd provoca un atac de cord sau probleme ale ritmului cardiac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top