You are here
Home > Actualitate > Ne asteapta Carantină totală de două săptămâni în România. Se cere un nou lockdown național! Medicii nu mai fac față
loading...

Ne asteapta Carantină totală de două săptămâni în România. Se cere un nou lockdown național! Medicii nu mai fac față

Raed Arafat, șeful DSU, trage semnalul de alarmă. Acesta explică toate măsurile care au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că România a ajuns deja în ”ceasul al 12-lea”, situația fiind extrem de gravă.

Numărul cazurilor de coronavirus crește de la o zi la alta, iar rata de infectare în anumite zone a trecut de 6 la mia de locuitori. În acest context, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, este de părere că ar trebui impusă o nouă carantină totală de două săptămâni.

Se cere un nou lockdown național! Medicii nu mai fac față numărului mare de cazuri
Sistemul sanitar din România este aproape de colaps din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, multe dintre ele fiind cazuri grave care au nevoie de oxigen. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că personalul medical din spital lucrează la capacitate maximă, subliniind că pacienții sunt externați zilnic, însă locurile se ocupă imediat.

Din cauza fluxului mare de pacienți cu coronavirus, medicul Florin Roșu este de părere că trebuie inițiată o carantină totală care să țină două săptămâni. Acesta a abordat și tematica vaccinării despre care spune că ar trebui deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

“Lucrăm la capacitate maximă în spital. Externăm în fiecare zi pacienţi, dar imediat locurile se ocupă. Este momentul să fie iniţiat un lockdown de cel puţin două săptămâni. De asemenea, ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, precum cadrele medicale, cadrele didactice sau alţi angajaţi expuşi riscului”, a declarat, vineri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Intensificarea campaniei de vaccinare
Cu toate că puțini români mai aleg acum să se vaccineze împotriva coronavirusului, medicul spune că ar trebui să continue intensificarea campaniei de vaccinare.

“Nu este târziu să ne vaccinam nici acum. Efectele le vom vedea peste o lună, când datorită creşterii ratei de vaccinare, numărul pacienţilor cu forme severe şi care necesită internare va intra pe o fază de platou, urmată de o scădere treptată”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Ce spune Florin Cîțu despre un lockdown
La mijlocul lunii septembrie, premierul interimar Florin Cîțu a declarat că lockdown-ul nu a ajutat la nimic, subliniind că doar întârzie lucrurile. Acesta a mai spus că vaccinarea este singura soluție prin care se poate depăși pandemia.

“Ce vreau să văd este creşterea vaccinării, pentru că e singura soluţie prin care putem să depăşim pandemia. Lockdown-ul n-a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Este singura soluţie. Avem doze de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm şi în acelaşi timp am spus că trebuie să menţinem şi economia deschisă. De aceea am luat şi aceste măsuri, cea cu certificatul verde, de a asigura că românii pot să-şi desfăşoare activităţile în siguranţă, că vor să meargă la restaurant, la cinematograf, că vor să meargă la birou, trebuie să fie în siguranţă”, a declarat marţi Florin Cîţu.

E ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Arafat, alertă în toată România

Raed Arafat susține că toate măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus sunt pe baza medicinei de dezastre. Potrivit acestuia, ultimul ordin referitor la spitale nu le închide ci le prioritizează.

În același timp, șeful DSU susține că România a ajuns într-o situație extrem de dificilă, iar singura arma în această luptă rămâne doar vaccinarea.

„Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Dacă nu ne trezim odată şi mergem să ne protejăm, în final, familia prin vaccinare, rămâne, în final, singura armă” spune Raed Arafat, la Antena 3.

În ceea ce privește măsurile din spitale, Raed Arafat susține că în cazul în care există o problemă majoră care pune în pericol viața unei persoane, medicii trebuie să acționeze imediat. Pe de altă parte, dacă este vorba despre o durere de cap, sau de o tăietură la mână, aceste persoane pot aștepta în continuare.

Raed Arafat

„Prioritizăm în situaţie de dezastru. În UPU când nu ai dezastru prioritizezi, în fiecare zi. Vin pacienți, vine unul la ora cutare, când altul așteaptă de vreo cinci ore, şi îl iei pe el şi îl introduci direct.

Pentru că are infarct, pentru că are o problemă care poate să îl coste viaţa şi medicul trebuie să acționeze imediat. Pe când altul care așteaptă, e tăiat la mână, îl doare capul, dar poate aștepta.

”Asta este prioritizare”
La locul unui accident rutier facem la fel. Dacă am un accident de autocar 50 de victime le clasific în verde, galben, rosu şi stabilim cine pleacă cu elicopterul cine pleacă cu mașina de terapie intensivă cine pleacă cu maşină cu asistent. Asta e prioritizare”, a mai adăugat șeful DSU.

Raed Arafat a comentat și atacurile dure care s-au spus la adresa sa. Șeful DSU susține că este vorba doar despre o prioritate, de care medicii trebuie să țină cont. Totodată, el i-a invitat pe cei care au ”soluții mai bune” să vină să i le spună.

Șeful DSU susține că în prezent România nu are personal suficient așa că a fost nevoie de o astfel de redistribuire, adăugând că în toată lumea se lucrează în acest fel.

„Când vine cineva, la situaţia actuala, şi îmi spune că un ordin care cere prioritizare şi lasă la îndemâna medicului să prioritizeze, nu este constituțional, mă întorc la UPU şi spun: nu e constituțional ca unul care are infarct să treacă înaintea celuilalt că nu e bine, toţi au drept egal şi trebuie toţi să intre în același timp acolo.

Decizia, ordinul care l-am dat spune că oprim ce este amânat, medicul este cel care decide, nu afectăm ambulatoriile. Noi aplicăm medicină de dezastre. Dacă unii găsesc soluţii mai bune să vină să ne spună.

Dar când ai penurie de personal, când ai resursa umana insuficientă normal că o redistribui, o detașezi. Aşa se lucrează în toată lumea”, a mai spus Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Top