You are here
Home > Actualitate > Un elev ieșean a obținut MEDALIA DE AUR la Campionatul de Robotică din Chicago
loading...

Un elev ieșean a obținut MEDALIA DE AUR la Campionatul de Robotică din Chicago

Echipa României a obținut medalia de aur la Campionatul Internaţional de Robotică de la Chicago – „Chicago Robotics Invitational 2021”. Este pentru prima oară în istorie când o echipă non-americană câștigă finala mondială în SUA.

Mihai Melnic e liderul fondator al „QUARTZ Robotics”, echipa de vis care a demonstrat lumii că orice e posibil dacă ai încredere în tine și în vocația ta. Este elev în clasa a XII-a a Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași și, împreună cu prietenii săi, a conceput un masterplan: să deschidă porțile roboticii la Iași. Dovada incontestabilă că e pus pe fapte mari este crearea primului robot umanoid din România numit Maria. Urmează deschiderea unor cafenele la Iași cu personal robotizat, idee prezentată și domnului primar Mihai Chirica, care și-a arătat deschiderea către orice inovație ce ar aduce Iașului unicitate, inedit și precocitate față de celelalte orașe din țară.

„Domnul primar a fost foarte receptiv la ideea noastră. Mi-a zis să fac rost de sponsori ca să putem dezvolta proiectul apoi ne va sprijini să ne extindem în tot orașul, a declarat Mihai Melnic. Este vorba de cafenele fără personal uman. Fără chelneri, ospătărițe și fără borcănel pentru tipsuri. Oricine dorește poate intra, comandă vocal ce poftește, cafea, sucuri etc. și va fi servit de un robot la locul respectiv sau va putea lua produsul pentru acasă, în regim „to go”. Am vorbit cu o fabrică din Cluj care face brațe robotice și, pe baza proiectului meu validat când am fost în Dubai, am putea construi prima cafenea cu roboți chiar vizavi de Primărie, mai spre stânga. Va avea aspectul unui container de tir făcut total din sticlă, unde tu intri, saluți robotul, el îți va răspunde mereu binedispus căci nu are un șef care să-l tachineze, plătești și o zi bună! Avem deja o proiecție 3D a cafenelei și așteptăm aprobarea legală a autorităților. Dacă ne iese, ne vom extinde către Copou, Tudor Vladimirescu și ulterior avem în vizor Clujul, Timișoara, Bacău și București”, a mai spus Mihai Melnic.

Tânărul inventator a mai declarat că, având și sprijinul viceprimarului Municipiului Iași, Daniel Juravle, au mers împreună în zona CUG pentru a pune bazele primelor laboratoare „Quartz Robotics” pe care urmează sa le inaugureze în Iași: trei camere de lucru și dezvoltare a pasiunii acestor tineri inovativi.

Lasă un răspuns

Top