You are here
Home > Actualitate > Vine iarna cumplită! Viscolul lovește România. ANM a emis Cod Galben
loading...

Vine iarna cumplită! Viscolul lovește România. ANM a emis Cod Galben

Vești de ultimă oră de la ANM. La final de săptămână vremea o ia razna complet. Temperaturile scad brusc, iar fenomenele meteorologice extreme vor fi prezente în mai multe zone ale țării. ANM a emis cod galben de viscol valabil în următoarele ore.

Administrația Națională de Meteorologie anunță o vreme cumplită în următoarele ore, în aproape jumătate din țară. Meteorologii au emis joi dimineață avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe.

Potrivit ANM, alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile. Astfel, joi, în intervalul orar 12.00 și până sâmbătă ora 10.00, la munte, în special la altitudini de peste 1.600 de metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 80-100 km/h, va fi viscol, vizibilitate redusă și zăpadă troienită.

În ceea ce privește zonele vizate, potrivit avertizării meteorologice, este vorba despre județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

Tototdată, meteorologii mai anunță că un alt cod este în vigoare de joi ora 12.00 până vineri ora 2.00. Sunt județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița – Năsăud și Mureș, unde vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55 65 km/h, viscolind ninsoarea.

La munte, în zonele înalte, vântul va continua să prezinte intensificări și la sfârșitul săptămânii. Temporar vor fi ninsori viscolite și vizibilitate redusă.

Cum va fi vremea în luna ianuarie. Prognoza meteo ANM
Potrivit progonzei meteo publicate de ANM, vremea va începe să se încălzească din nou de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, în ceea ce privește capitolul precipitații, aici este vorba despre de un regim pluviometric care va fi deficitar în regiunile extracarpatice și în extremitatea de vest a țării, dar și în general excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În ultima săptămână a lunii ianuarie în schimb, temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acestă perioadă, posibil ușor mai ridicate, local, în regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte în zonele montane. ANM anunță totodată că cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Luna februarie în schimb începe într-o manieră mai răcoroasă. Potrivit prognozei publicate de ANM, în săptămâna 31 ianuarie – 7 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane. Pe de altă parte, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

Lasă un răspuns

Top