You are here
Home > Accidente > Micii fermieri de vaci de lapte, în pragul dispariției? „De la 60 de vaci, am ajuns la doar 2”
loading...

Micii fermieri de vaci de lapte, în pragul dispariției? „De la 60 de vaci, am ajuns la doar 2”

Sectorul vacii de lapte din România pare să traverseze o perioadă dificilă în ultimii ani, iar anul 2024 ar putea aduce noi provocări pentru micii fermieri. Declinul a devenit evident încă din anul precedent, când abatoarele au fost inundate cu animale aduse de fermieri care nu își mai permiteau financiar să le întrețînă.

Conform relatării unui fermier din județul Bistrița-Năsăud, situația în sectorul laptelui este caracterizată de haos total, iar măsurile adoptate de către guvernanți nu aduc niciun beneficiu fermierilor.

„Fermă mea a ajuns să aibă doar două vaci, în timp ce inițial aveam 60. Am făcut demersuri către domnul Ciucă anul trecut, i-am expus problemele, însă fără nicio rezolvare. Domnul Daea ne-a acordat o derogare pentru a duce vacile la abator, dar până să primim derogarea, nu am mișcat niciun animal din exploatație. Apoi, a fost adoptată o lege controversată în Parlament, prin care eram obligați să menținem 75% din numărul total de animale în fermă. Am fost sancționați și excluși de la plata APIA.

Ulterior, pe fondul Agenției Naționale de Finanțare a Agriculturii (ANT), domnul Oros ne-a acordat doar 1 euro/UVM, restul sumelor fiind direcționate către cei care dețineau animale reale. Mai apoi, în perioada lui Chesnoiu și Daea, ANT a fost din nou distribuită către cei care dețineau vaci în 2013. Fermierul se întreabă retoric: „De ce aceștia nu au putut continuă?” a precizat fermierul din Bistrița-Năsăud într-un interviu pentru AGRO TV. Întreagă să intervenție poate fi urmărită în emisiunea „Agricultură la Raport” disponibilă în video-ul de mai jos.

Lasă un răspuns

Top