You are here
Home > Actualitate > Cum să construiești o bibliotecă de cărți pentru copii?
loading...

Cum să construiești o bibliotecă de cărți pentru copii?

O bibliotecă pentru copii nu este doar un loc în care să stochezi cărți peste cărți, pe măsură ce copilul crește. Este un portal către lumi fantastice, o modalitate de a încuraja creativitatea și de a stimula imaginația celor mici. Descoperă, mai jos, câteva sfaturi practice despre cum să creezi o bibliotecă diversificată și atractivă pentru copiii tăi.

Alege cărți potrivite vârstei

Primul pas este să selectezi cărți care sunt adecvate vârstei copilului tău. Copiii învață și se dezvoltă în ritmuri diferite, așa că este important să ai cărți care să le capteze atenția și să fie accesibile pentru nivelul lor de înțelegere.

 • 0-2 ani: Caută cărți cartonate, cu imagini mari și culori vii. Cărțile cu sunete și texturi sunt ideale pentru această grupă de vârstă.
 • 3-5 ani: Alege poveșți scurte, cu ilustrațîi atrăgătoare. Cărțile cu clapete și cele interactive sunt perfecte pentru a menține interesul celor mici.
 • 6-7 ani: Optează pentru poveșți mai complexe și cărți cu litere mari pentru cei care încep să citească singuri.
 • 8-11 ani: Introdu cărți de capitole, serii de aventuri și cărți care abordează teme mai variate.

Diversifică genurile și temele cărților

O bibliotecă bogată și interesantă pentru copii trebuie să includă o varietate de genuri și teme. Acest lucru va menține treaz interesul copilului, dar îi va dezvoltă și gusturile literare.

 • Poveșți clasice și basme: Acestea sunt fundamentale pentru orice bibliotecă de copii. Cărți precum „Cele mai frumoase povești” sau „Povești de noapte bună” sunt excelente pentru început.
 • Cărți educative: Alege cărți din categoria „Descoperă și învață” pentru a stimula curiozitatea și cunoașterea copilului.
 • Cărți ilustrate: Ilustrațiile captivante sunt esențiale pentru a atrage copiii mai mici. Cărțile din colecția Usborne, disponibile la editura univers enciclopedic, sunt renumite pentru calitatea lor vizuală.
 • Cărți de activități: Acestea sunt perfecte pentru a dezvoltă abilități practice și pentru a oferi o pauză de la poveștile tradiționale.

Creează un spațiu atractiv pentru citit

Un spațiu de lectură confortabil și atractiv va încuraja copiii să petreacă mai mult timp citind. Iată câteva idei:

 • Rafturi accesibile: Asigură-te că rafturile sunt la înălțimea copiilor, astfel încât să-și poată alege singuri cărțile.
 • Colț de lectură: Creează un colț de lectură confortabil cu perne, pături și luminițe. Acest spațiu poate deveni locul preferat al copilului pentru a se cufundă în poveșți.
 • Organizare tematică: Poți organiza cărțile pe teme sau genuri pentru a face mai ușoară alegerea. De exemplu, un raft pentru cărți de aventuri, unul pentru poveșți de noapte bună și altul pentru cărți educative.

Implică-ți copilul în procesul de selecție a cărților

Permite-i copilul să participe la selecția cărților. Mergi împreună cu el la librărie sau răsfoiește împreună site-uri precum univers enciclopedic pentru a alege titluri noi. Implicarea lui în acest proces îi va crește entuziasmul și dorința de a citi.

Actualizează constant colecția de cărți

Copiii cresc și interesele lor se schimbă rapid. Asigură-te că actualizezi constant biblioteca cu noi titluri și genuri de la editura cărți preferată. De asemenea, poți face schimb de cărți cu alți părinți sau poți vizită târguri de carte pentru a găși noi comori literare.

Construirea unei biblioteci de cărți pentru copii este un proces continuu și plin de satisfacțîi. Cu puțînă planificare și implicare, poți crea un spațiu magic plin de poveșți care vor alimenta imaginația și cunoștințele copilului tău. 

Lasă un răspuns

Top