You are here
Home > Actualitate > SUA: După o serie de „atacuri” misterioase, Washingtonul își reduce prezența diplomatică în Cuba
loading...

SUA: După o serie de „atacuri” misterioase, Washingtonul își reduce prezența diplomatică în Cuba

Misterul „atacurilor” împotriva sănătății diplomaților americani în Cuba nu a fost încă elucidat și Statele Unite au rechemat vineri „peste jumătate” din personalul ambasadei lor, cu riscul de a fragiliza mai mult relațiile lor cu Havana, comentează AFP NOTEAZA AGERPRES.RO.

Printre celelalte măsuri anunțate de Departamentul de Stat, la trei zile după întâlnirea de la Washington dintre șeful diplomației americane, Rex Tillerson, și omologul său cubanez, Bruno Rodriguez: acordarea vizelor obișnuite pentru americani în Cuba este „suspendată pe o perioadă nedeterminată”, iar vizitele responsabililor guvernamentali americani la fața locului vor fi limitate, pentru moment, la necesitățile anchetei asupra acestei afaceri îngrijorătoare.

În plus, Statele Unite i-au îndemnat pe cetățenii lor să evite vizitele pe această insulă turistică din Caraibe din cauza riscurilor legate de „atacurile” în cauză care, până în prezent, au afectat 21 de angajați ai ambasadei în reședințe diplomatice americane, dar și în „hoteluri frecventate de cetățeni americani”.

De asemenea, au căzut victime cinci familii canadiene.

„Atât timp cât guvernul cubanez nu va putea asigura securitatea diplomaților noștri în Cuba, ambasada noastră își va limita personalul necesar pentru a minimiza numărul diplomaților expuși” unor eventuale viitoare „atacuri”, a explicat Rex Tillerson într-un comunicat.

Personalul auxiliar, precum și toate familiile angajaților, vor fi repatriați.

Dovadă că enigma este departe de a fi rezolvată, stinghereala devine evidentă când este vorba despre descrierea acestor „atacuri”. Departamentul de Stat a menționat până acum mai multe „incidente” provocând unele „simptome”, fără să le precizeze, iar Rex Tillerson s-a referit cu un prilej la „atacuri împotriva integrității fizice” a diplomaților.

Ideea „atacurilor acustice” sau a „hărțuirii acustice”, utilizată mai ales de sindicatul diplomației americane, nu a fost confirmată oficial și administrația de la Washington a ținut vineri să denunțe „atacuri precise”, „țintite”, dar de „natură necunoscută”.

„Acești angajați au suferit leziuni importante din cauza atacurilor”, în special pierderi de auz, amețeli, dureri de cap, dar și probleme cognitive, de echilibru sau de somn, a subliniat un oficial cu rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Unii dintre aceștia au fost repatriați pentru a li se acorda îngrijiri medicale în Statele Unite.

Ancheta nu a permis încă identificarea cauzei și autorilor acestor „atacuri” și va continua „în ritm alert”, a promis Rex Tillerson.

Secretarul de stat american nu a mers până la închiderea ambasadei — una din opțiunile avute în studiu — și a subliniat în comunicatul său menținerea relațiilor diplomatice cu Cuba, adăugând că rechemarea diplomaților este o măsură preventivă pentru protejarea lor.

SUA: După o serie de „atacuri” misterioase, Washingtonul își reduce prezența diplomatică în Cuba

Lasă un răspuns

Top