You are here
Home > Actualitate > ONU deschide o anchetă internațională asupra crimelor din Yemen
loading...

ONU deschide o anchetă internațională asupra crimelor din Yemen

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a decis vineri să trimită experți internaționali cu misiunea de a ancheta asupra afirmațiilor de crime de război în Yemen, relatează AFP, noteaza agerpres.ro

ONU deschide o anchetă internațională asupra crimelor din Yemen

O rezoluție în acest sens, prezentată de țările arabe și susținută de țările occidentale, a fost adoptată prin consens după intense negocieri pe culoarele ONU.

Textul îi cere Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein, să stabilească, pentru „o durată de cel puțin un an”, „un grup de experți internaționali și regionali” care va trebui „să efectueze o cercetare completă a oricăror presupuse încălcări ale drepturilor omului și abuzuri (…) comise de toate părțile aflate în conflict din septembrie 2014”.

Experții vor fi desemnați până la sfârșitul anului, a precizat rezoluția. Ei vor trebui să predea un raport Consiliului în termen de un an și mandatul lor va putea fi reînnoit.

Războiul din Yemen opune forțe proguvernamentale, sprijinite de Arabia Saudită și regrupate în sud, alianței dintre milițiile houthi și partizani ai fostului președinte Ali Abdullah Saleh care, din septembrie 2014, țin sub control capitala și nordul Yemenului.

Din martie 2015, data lansării unei campanii militare de către mai multe țări conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, conflictul a făcut vreo 8.500 de morți și 49.000 de răniți și a provocat o gravă criză umanitară, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Bilanțul include atât combatanții, cât și civilii, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Top