You are here
Home > Actualitate > Revoltator: In ROMANIA singurul căutător de aur autorizat din ţară este o femeie din Hunedoara (VIDEO)
loading...

Revoltator: In ROMANIA singurul căutător de aur autorizat din ţară este o femeie din Hunedoara (VIDEO)

Revoltator: In ROMANIA singurul căutător de aur autorizat din ţară este o femeie din Hunedoara (VIDEO)

Femeia merge pe urmele preţiosului metal pe câteva pârâuri din Apuseni, din aşa-numita zonă a Patrulaterului aurifer. Foloseşte o metodă veche de două mii de ani. NOTEAZA TVR.RO

Georgeta are 52 de ani. Locuieşte în oraşul Brad şi a lucrat ca geolog în minele care s-au închis în 2006.

Nu poate spune că a rămas pe drumuri. A învăţat să caute aur de una singură, după o metodă veche pe care a prins-o de la un bătrân.

În urmă cu mai bine de 10 ani, statul român a ales să închidă toate minele de aur. Nu mai erau rentabile. Meseria de căutător de aur a cam dispărut în noile condiţii. Acum, doar prin râuri se mai găsesc firicele din preţiosul metal.

Georgeta este singurul căutător autorizat din ţară.

Atunci când vremea e bună, Georgeta îşi ia șaitrocul, un vas în care se spală nisipul pentru a rămâne aurul, şi merge în locurile numai de ea ştiute pentru a găsi preţiosul metal. După spălare, aurul rămâne în vas pentru că este mai greu decât nisipul.

Stănija este localitatea care stă pe un munte de aur, iar Georgeta Dulgheru ştie acest lucru. Niciun alt localnic însă nu s-a apucat să caute preţiosul metal.

Este o meserie scumpă, de fapt.

Specialiştii în finanţe estimează că preţul aurului va continua să crească. În aceste condiţii, căutătorii ar putea obţine şi profit din pasiunea lor.

Lasă un răspuns

Top