You are here
Home > Actualitate > VIDEO: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor in Catalunia
loading...

VIDEO: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor in Catalunia

UPDATE Referendum în Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters. noteaza agerpres.ro

UPDATE ORA 00.22 Referendum în Catalonia: Premierul Carles Puigdemont proclamă victoria secesioniștilor

„Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică”, a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.

Inițial, premierul catalan nu a oferit cifre, ci doar a dat de înțeles că marea majoritate a răspuns „da” la întrebarea supusă referendumului: „Doriți să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?”. „Uniunea Europeană nu mai poate continua să-și întoarcă privirea”, a susținut Puigdemont, citat de DPA.

Ca urmare a ciocnirilor între susținătorii referendumului și poliția spaniolă, 844 de persoane au solicitat duminică îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

UPDATE ORA 21.40 Referendum în Catalonia: Premierul spaniol Rajoy spune că nu a avut loc

UPDATE ORA 19.09 Referendum în Catalonia: Peste 460 de răniți în confruntările cu poliția spaniolă, anunță primarul Barcelonei

Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția duminică, în ziua referendumului privind independența Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.

‘Peste 460 de persoane rănite în Catalonia deja. Ca primar al BCN cer încetarea imediată a asalturilor poliției împotriva populației lipsite de apărare’, a scris Ada Colau pe Twitter.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. ‘Cerem instituțiilor europene să condamne violența pe care o suferă cetățeni europeni’, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul și-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliția a acționat ‘cu profesionalism’ și ‘proporțional’, și cerându-le catalanilor să renunțe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulțimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliției.

Autoritățile catalane au organizat peste 2.300 de secții pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secțiile ar urma să rămână deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaționale, în pofida acțiunilor poliției.

Înaintea raidurilor de duminică, polițiile spaniolă și catalană au confiscat cel puțin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicați în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum și au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.

UPDATE ORA 19.08 Bartomeu (FC Barcelona) — Am decis să jucăm cu porție închise pentru a protesta

UPDATE ORA 17.36 Fotbal: FC Barcelona a acceptat să dispute meciul cu Las Palmas, dar cu porțile închise

UPDATE ORA 16.09 Referendum în Catalonia: 11 polițiști răniți, conform autorităților spaniole; 337 persoane au primit îngrijiri medicale

Unsprezece membri ai forțelor de ordine au fost răniți duminică în Catalonia în cursul operațiunilor vizând împiedicarea desfășurării referendumul de autodeterminare, interzis de autoritățile de la Madrid, a comunicat Ministerul de Interne al Spaniei, transmite AFP.

Deocamdată, în total nouă agenți de poliție și doi ai Gărzii Civile au fost răniți în timp ce executau ordinele’ justiției, a transmis ministerul pe Twitter, precizând că agenții au fost loviți cu pietre.

Pe de altă parte, departamentul de sănătate din Catalonia a anunțat că 337 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forțele de poliție în timpul intervențiilor care vizează împiedicarea referendumului.

ORA 13.19 Catalonia: 38 de persoane rănite în intervențiile poliției

Serviciile de urgență catalane au anunțat, duminică, că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervențiile poliției pentru a opri desfășurarea unui referendum interzis de independență față de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP și Reuters.

„Din numărul total de răniți, 35 au fost răniți ușor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportați la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, amețeli și atacuri de panică”, au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

Lasă un răspuns

Top