You are here
Home > Actualitate > Germania: Președintele Frank-Walter Steinmeier atrage atenția asupra unor noi ziduri, la 17 de ani de la reunificare
loading...

Germania: Președintele Frank-Walter Steinmeier atrage atenția asupra unor noi ziduri, la 17 de ani de la reunificare

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a estimat marți că „noi ziduri de alienare, dezamăgire și furie” au înlocuit zidul fizic care a divizat Germania până acum 27 de ani, transmite DPA.

Germania: Președintele Frank-Walter Steinmeier atrage atenția asupra unor noi ziduri, la 17 de ani de la reunificare

Conform unei transcrieri a discursului său cu ocazia Zilei Unității Germane, Steinmeier a spus că țara sa a parcurs un drum lung de la reunificare, dar că „au apărut noi ziduri, unele mai puțin vizibile, fără sârmă ghimpată și fără o fâșie a morții”.

Într-o referință implicită la ascensiunea partidului de extremă-dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) și la intrarea acestei formațiuni în parlament luna trecută, Steinmeier a spus că, „în spatele acestor ziduri, este alimentată o neîncredere profundă în democrație și în reprezentanții săi”.

Steinmeier a vorbit de asemenea despre criza refugiaților și despre abilitatea Germaniei de a găzdui solicitanți de azil, spunând că a fost nevoie ca „realitățile din lume și capabilitățile țării noastre” să fie reconciliate.

„Problemele oamenilor nu trebuie niciodată să ne lase indiferenți”, a mai spus Frank-Walter Steinmeier în cadrul ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unității de la Mainz, la care au luat de asemenea parte cancelarul Angela Merkel și președintele încă în exercițiu al Bundestagului, Norbert Lammert.

AfD, formațiune anti-islam și anti-imigranți, a obținut aproape 13% din voturi la alegerile de la 24 septembrie, asigurându-și astfel peste 90 de locuri în parlament. Este pentru prima dată când un partid de extremă-dreapta intră în parlament în ultimii 60 de ani.

Citeste si: Arme, muniție și explozibil găsite de poliție în locuința atacatorului din Las Vegas

 

Lasă un răspuns

Top