You are here
Home > Actualitate > Acordul nuclear iranian: Donald Trump va face un anunț „în zilele următoare”
loading...

Acordul nuclear iranian: Donald Trump va face un anunț „în zilele următoare”

Acordul nuclear iranian: Donald Trump va face un anunț „în zilele următoare”

Președintele american, Donald Trump, va face declarații „în zilele următoare” în legătură cu acordul privind programul nuclear iranian, a anunțat joi purtătoarea sa de cuvânt, Sarah Huckabee-Sanders, într-un moment în care Casa Albă caută o modalitate de a mări presiunea asupra Teheranului fără să arunce textul în aer, relatează AFP.

„După cum a făcut cunoscut, președintele a luat o decizie”, a declarat Sarah Huckabee-Sanders, adăugând că un anunț este așteptat „în zilele următoare”.

„Va fi o strategie globală”, a adăugat ea, fără alte precizări.

Potrivit cotidianului Washington Post, discursul președintelui, foarte așteptat, ar putea avea loc peste o săptămână, la 12 octombrie.

Încheiat în 2015 de Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul vizează să garanteze caracterul strict pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor.

De atunci, o lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Până în prezent, el a „certificat” acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, Donald Trump ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile.

Washingtonul ar putea încerca să profite de acest termen pentru a obține de la partenerii săi europeni angajamentul de a redeschide negocierile cu Teheranul. Un asemenea demers ar antrena însă o perioadă de mare incertitudine legată de atitudinea pe care o va adopta Iranul.

Personaj important al administrației Trump, secretarul Apărării, Jim Mattis, a afirmat marți că, în opinia sa, menținerea acestui acord este în interesul național al Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Top