You are here
Home > Actualitate > Australia: Autoritățile au adoptat un nou set de măsuri antiteroriste la nivel național
loading...

Australia: Autoritățile au adoptat un nou set de măsuri antiteroriste la nivel național

Premierul australian Malcolm Turnbull a prezentat joi un set de măsuri de securitate națională mai dure, care includ extinderea unei baze de date privind recunoașterea facilă și ținerea în arest fără punere sub acuzare, pentru cel mult 14 zile, a suspecților de terorism, transmit Reuters și dpa.

Planul a fost aprobat în timpul unei reuniuni speciale a șefilor executivelor celor șase state (New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria și Western Australia) și două teritorii (Northern Territory și Australian Capital Territory) din componența Australiei.

Conform planului citat, statele și teritoriile australiene vor face în timp real schimb de informații pentru o bază de date națională online care va oferi poliției și serviciilor de securitate acces imediat la fotografiile de pe permisele de conducere auto, pașapoarte și vize.

Sistemul va fi utilizat pentru a identifica suspecții de terorism, dar și de alte infracțiuni.

Noile măsuri prevăd că poliția poate avea acces imediat și la înregistrările camerelor de supraveghere video dacă dorește să identifice pe cineva. Informațiile vor putea fi accesate de către operatori privați, precum companiile care administrează stadioanele și aeroporturile, în ‘scop legal’, cu aprobarea și sub supravegherea guvernului.

Turnbull a precizat totuși că planul ‘nu implică supravegherea în masă’.

Șeful executivului din Queensland (nord-estul Australiei), Annastacia Palaszczuk, a estimat că măsura va trebui să fie aprobată de parlamentul acestui stat australian și și-a exprimat speranța că noul sistem va fi pus în practică până la Jocurile Commonwealth de anul viitor, ce vor fi găzduite de orașul Gold Coast (sud-estul statului Queensland).

Măsura care va permite ținerea în arest fără punere sub acuzare, pentru cel mult 14 zile, a suspecților de terorism este deja prevăzută de legislația din statul New South Wales. Până în prezent, în majoritatea statelor și teritoriilor australiene poliția avea nevoie de un mandat judecătoresc pentru a ține în arest un suspect pentru o perioadă atât de lungă.

”Este important ca oamenii care sunt arestați să poată fi ținuți în detenție cât timp se strâng probele. Aceasta este o ajustare extrem de importantă”, a subliniat Malcolm Turnbull.

Lasă un răspuns

Top