You are here
Home > Actualitate > Iată cum poţi să reîntorci dragostea între voi – sfaturi pline de înțelepciune din partea unui psiholog
loading...

Iată cum poţi să reîntorci dragostea între voi – sfaturi pline de înțelepciune din partea unui psiholog

Toți îndrăgostiții sunt siguri că iubirea lor va exista veşnic. Cu timpul însă, pasiunea slăbeşte, iar sentimentul de îndrăgostire poate dispărea definitiv. Vă întrebați cum puteți să păstrați dragostea unul faţă de celălalt un timp mai îndelungat? Psihologul Barbara Fredrickson ne prezintă o serie de tehnici, menite să trezească şi să mențină iubirea într-o relaţie de durată.

Eu îmi iubesc soţul. Dar ce înseamnă asta? În trecut mă gândeam că ceea ce am experimentat cu 18 ani în urmă şi este dragoste. Eram îndrăgostită atât de mult de Jeff, încât mi-am reevaluat atitudinea negativă față de mariaj şi m-am căsătorit. Mă gândeam că iubirea e o constantă, o putere staționară care defineşte relația. Percepeam acest sentiment ca o trăire unică, de durată şi fără rezerve.

Desigur, intre noi încă mai există afecțiune. Ea este cea care ne face mai rezistenţi în anumite momente de viață. Totuşi, din perspectiva unui om de stiință, am dezvoltat o nouă viziune asupra iubirii. Prima observație este că iubirea e mult mai scurtă decât îmi imaginam. Din punct de vedere biologic, ea este un proces de interdependență dintre trei sfere:

-schimbul emoțiilor pozitive cu o altă persoană;
-sincronizarea biochimiei şi a comportamentului;
-tendința de a depune efort pentru bunăstarea partenerului.

Cât de dificil nu ar fi să recunosc, dar din punct de vedere al fiziologiei, în momentul scrierii acestui articol, eu nu îmi iubesc soțul. Am depistat că rezonanța pozitivă dureaza atâta timp cât suntem conectați emoţional sau fizic. Atașamentul există, iubirea deja nu.

Dar am și o noutate bună – iubirea este o resursă recuperabilă. Mariajul meu cu Jeff încă durează, păstrându-şi sentimentul profund şi solid de siguranță, care este o bază necesară pentru a experimenta iubirea.

Ca să reînviem iubirea, trebuie să ne atribuim o nouă viziune asupra ei. Aceasta ne face să ieşim din zona noastră de confort (în care percepem dragostea ca ceva firesc existent) şi ne îndeamnă să fim dispuși să avem grijă de acest sentiment. O nouă viziune ar trebui să ne motiveze să ne îmbrățișăm partenerul, să fim deschişi să ne împărtăşim cu ideile noastre sau să îi arătam o imagine haioasă în timpul cinei.

Iată, deci, cele 5 metode de a reînvia iubirea:
1. Contactul vizual

Iată cum poţi să reîntorci dragostea între voi – sfaturi pline de înțelepciune din partea unui psiholog

Într-o relaţie la distanţă, încercați din răsputeri să întrețineți legătura. Sunați, scrieți mesaje, etc. Aceste acţiuni sunt foarte importante, deoarece fizic nu suntem adaptaţi la o iubire abstractă. Avem nevoie de mai mult si anume de momente de intimitate fizică. Ea apare când persoanele se sincronizeaza și se comportă ca un organism unic, acţionând în același ritm. Această uniune este esențială existenței iubirii. Ea se stabilește la nivel fizic, și se dezvoltă într-un cadru real.

Cel mai important lucru pentru o legatură bazată pe afecțiune este contactul vizual. Atingerile, sunetul vocii, repetarea inconştientă a gesturilor. Toate acestea sunt nişte modalitați de a restabili o relație.

2. Trataţi viaţa mai jucăuş
Un experiment mi-a oferit posibilitatea să observ cum se comportă doi străini întâlnindu-se pentru prima dată. În urma acestuia, oamenii de știință au emis o ipoteză: perechile care au îndeplinit misiuni dinamice, au adus un aport pozitiv relaţiei. Ei au invățat să coopereze în îndeplinirea anumitor sarcini. De aceea, nu vă fie frică să dansaţi, să vă jucaţi şi să petreceţi timpul, într-un mod nestandart.

Chiar și jocurile de copii sunt în stare să întărească o relație, deoarece cultivă sentimental uniunii şi iubirii. Anume din acest motiv, partenerii care încearcă întotdeauna ceva nou – au un mariaj durabil.

3. Apropierea spirituală – contează!
E un sentiment foarte plăcut, să simţiţi apropiere faţă de o altă persoană. Această trăire apare atunci cand stiţi că acea persoană vă înțelege cu adevarat. Sentimentul reciproc de încredere permite partenerilor să fie mult mai deschiși unul cu celălalt. În astfel de condiții, iubirea are toate premisele de a înflori şi de a dărui satisfacţie spirituală. De exemplu, el nu mă critica pentru faptul că nu pot acționa rapid, ci consideră că aceasta ar fi trăsătura mea deosebită. De fiecare data când el scoate în evidență acest lucru, el o face cu afecțiune, făcându-mă să mă simt mai aproape de el.

4. Apreciaţi momentele frumoase
Am analizat în ce mod bunătatea şi înţelegerea circulă în cadrul relaţiei, creând momente de rezonanţă pozitivă.
Sentimentul sincer de recunoștinţă apare atunci când apreciaţi munca pe care a depus-o o persoană. Deci, arătaţi-i partenerului că-i apreciaţi calităţile persoale. Acest mod de a demonstra recunoştinţa este foarte eficient şi ca efect – ridică nivelul iubirii de sine al partenerului. Actul de mulţumire nu este doar o necesitate etică, ci şi o modalitate de a manifesta afecţiune.

Ţineţi cont de aceste sfaturi. Ieşiţi din zona voastră de confort şi edificaţi-vă o viaţă frumoasă, alături de partenerul drag

Lasă un răspuns

Top