You are here
Home > Actualitate > ONU verifică armistițiul dintre guvern și gherila ELN din Columbia
loading...

ONU verifică armistițiul dintre guvern și gherila ELN din Columbia

Columbia: Misiunea ONU verifică armistițiul dintre guvern și gherila ELN

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și-a consolidat joi misiunea de pace din Columbia însărcinând-o cu supravegherea armistițiului intervenit între guvernul de la Bogota și gherila Armata de Eliberare Națională (ELN), transmite AFP.

După mai mult de jumătate de secol de luptă armată, Columbia a trecut duminică la o nouă etapă spre pace datorită primului armistițiu bilateral din istoria sa cu ELN, ultima gherilă din țară, care a intrat în vigoare la miezul nopții.

Suspendarea ostilităților este temporară: inițial, până la 9 ianuarie, dar poate fi prelungită. Are însă o semnificație aparte, pentru că ELN nu a acceptat niciodată un răgaz după ce a declanșat lupta în 1964.

În cursul unui vot unanim, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție propusă de Marea Britanie care răspunde favorabil unei solicitări a guvernului columbian și ELN de a supraveghea armistițiul.

În baza acestui text, misiunea ONU va prezenta periodic Consiliului de Securitate un raport despre stadiul aplicării armistițiului.

În iulie, consiliul a înființat în unanimitate o nouă misiune în Columbia pentru ajutorarea rebelilor din rândul Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC, marxiste) să se integreze în societate și să favorizeze astfel procesul de pace.

Rezoluția a stabilit o nouă misiune a ONU de verificare, cu data de intrare în funcție pe 26 septembrie, la expirarea mandatului misiunii precedente.

Având încă aproape 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern și rebeliunea FARC.

Conflictul columbian, în care au fost implicate circa 30 de gherile, miliții paramilitare de extremă dreaptă demobilizate în 2006 și forțe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morți, mai mult de 60.000 de dispăruți și vreo 7,1 milioane de deplasați.

Lasă un răspuns

Top