You are here
Home > Actualitate > Mama româncei de Nobel: A fost un copil care nu s-a plictisit
loading...

Mama româncei de Nobel: A fost un copil care nu s-a plictisit

„O descoperire care a zdruncinat lumea! Mama româncei de Nobel: A fost un copil care nu s-a plictisit niciodată, la un moment dat colecta timbre

Româncă de Nobel. Anamaria Effler face parte din echipa care a confirmat teoria relativităţii lui Einstein

O arădeancă de 33 de ani, plecată de 15 ani din România, face parte din echipa laureată a Premiului Nobel pentru fizică. Cu Anamaria Effler se mândrește întreaga țară. Mama ei, o informaticiană din Arad, spune că fiica sa a fost tot timpul un copil studios și independent: „Nu s-a plictisit niciodată, la un moment dat colecta timbre”.

Tânăra arădeancă face parte de zece ani din echipa laureată a Premiului Nobel. A plecat în Statele Unite ale Americii imediat după Bacalaureat. Și-a depus dosarul la mai multe facultăți de peste ocean și a fost acceptată la toate, dar ea a ales CalTech, California Institute of Technology, o facultate de elită.

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat savanţilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne „pentru contribuţii decisive la detectorul LIGO şi pentru observaţiile undelor gravitaţionale”.

Din echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), al cărei proiect a câştigat premiul Nobel din acest an, face parte şi arădeanca Anamaria Effler.

Tânăra în vârstă de 33 de ani, stabilită în SUA de 14 ani, s-a născut la Arad. A urmat studiile în România, la Colegiul „Moise Nicoară”, şi a continuat să învete la CalTech (California Institute of Technology), un institut de elită în domeniul ştiinţelor. Şi-a susţinut teza de doctorat în fizică gravitaţională este angajata LIGO, potrivit specialarad.ro.

La proiectul câştigător de Nobel, românca a lucrat timp de zece ani. Cercetările au dus la detectarea undelor gravitaţionale în 14 septembrie 2015, iar analizele şi verificările ulterioare au presupus un volum de muncă imens pentru a confirma importantele descoperiri care revoluţionează teoria universului.

Pemiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirea valurilor în spaţiu-timp, cunoscute sub numele de valuri gravitaţionale, care au fost prezise de Albert Einstein acum un secol, dar nu au fost niciodată văzute direct. La anunţarea premiului, Academia Regală Suedeză a numit-o „o descoperire care a zdruncinat lumea”.

Anamaria a fost întrebată de jurnaliştii din Arad dacă mai are de gând să se întoarcă în România. Tânăra a răspuns: „Sincer, nu ştiu. Eu am ales să merg pe fizică experimentală şi mai târziu, după multă muncă, mi-am dat seama că în România pur şi simplu nu sunt bani care să fie investiţi în experimente care să fie în competiţie cu ce se întâmplă în Europa sau în Statele Unite”.

Anamaria a fost pasionată de fizică de mic copil. E singură la părinți. Și-a pus în cap să intre în cea mai bună clasă de la Liceul „Moise Nicoară”, cel mai tare liceu din Arad, și a reușit. Mama ei își amintește și acum cât de bună era la învățătură.

„Tot timpul a fost studioasă, a învățat cu foarte multă ușurință, singură. A fost un copil independent, acesta este și meritul nostru, noi am considerat că o școală bună reușește să facă un copil să învețe. Eu personal am de lucru cu copii, sunt informatician, dar mai am treabă cu copiii. Vreau să vă spun că nu am văzut copii proști, doar copii deștepți și foarte deștepți. Dar am văzut copii leneși, cărora le făceau temele părinții. Primii ani în gimnaziu nu știu cât s-a gândit ea la fizică, dar având rezultate bune e clar că s-a îndreptat spre acest liceu. Jumătate din clasa ei a plecat din țară. Pentru fizică, profesorul de la liceu a avut o contribuție extraordinară”, ne-a povestit Georgeta Effler.

Anamaria Effler a fost un copil care a respectat întotdeauna școala. Mama ei ne-a mai spus că i-a plăcut mereu să citească și că nu s-a plictisit niciodată.

„A fost un copil independent, educat, respecta școala. A citit întotdeauna, a fost un copil care nu s-a plictisit niciodată. La un moment dat, a colecționat timbre, nu îmi amintesc să fi avut un hobby deosebit, mergea sporadic la sporturi. Nu a luat niciodată meditații, a fost șefă de promoție. „Moise Nicoară” este cel mai bun liceu din Arad, care dă copii foarte buni. A fost într-o clasă de elită, a existat competiție, a avut profesori de elită. A fost o echipă extraordinară între profesori și copii. Au fost copii olimpici”, ne-a mai spus Georgeta Effler.

Tânăra arădeancă a participat de mai multe ori la olimpiade, dar niciodată n-a mers mai departe de faza națională. Mama ei spune că a venit întotdeauna acasă cu premii, atât de la concursul de fizică, cât și de la cel de engleză.

După ce a absolvit liceul, la fel ca și alți colegi de clasă, Anamaria a decis că este momentul să plece din țară, așa că și-a pregătit dosarele pentru mai multe universități de peste ocean. A dat examenele, pe care le-a luat cu brio și a fost acceptată la toate facultățile de top. A ales CalTech.

„Ea a pus dosarul la mai multe, toate facultăți de top, a primit mai multe oferte, dar a optat pentru CalTech fiindcă este o facultate foarte bună, foarte mică, elitistă. Este doar pe parte de științe, fizică, chimie, biofizică, matematică, calculatoare. Statul american i-a oferit, la tot ce a aplicat, burse complete. Noi nu a trebuit să dăm un leu, inclusiv cheltuieli personale, casă, masă, școală. Nu este ușor, dar oriunde se află ea și cu ceilalți copii fac cinste țării”, ne-a mai povestit Georgeta Effler.

O armată de oameni lucrează la proiectul LIGO

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat savanţilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne, care conduc echipa LIGO, Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, din care face parte și arădeanca Anamaria Effler.

Cercetările LIGO au dus la detectarea undelor gravitaţionale, iar analizele şi verificările ulterioare au presupus un volum de muncă imens pentru a confirma importantele descoperiri care revoluţionează teoria universului. Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirea valurilor în spaţiu-timp, cunoscute sub numele de valuri gravitaţionale, care au fost prezise de Albert Einstein acum un secol, dar nu au fost niciodată văzute direct. La anunţarea premiului, Academia Regală Suedeză a numit-o „o descoperire care a zdruncinat lumea”.

„Acest proiect LIGO, cu undele gravitaționale, este inițiat și patronat de facultatea ei. A lucrat acolo de când a terminat facultatea. Unul dintre cei trei care au luat Nobelul i-a fost profesor de fizică, cred că de acolo a avut o afinitate pentru partea asta gravitațională, astrofizică și a continuat. A lucrat doi ani în cercetare, apoi cinci ani doctorat, iar de doi ani este angajată pe proiect, tot prin această facultate, care patronează proiectul. Ea este o rotiță în partea asta, Nobelul este clar că se datorează celor trei care au avut această viziune. Probabil când s-a început proiectul a apărut o idee năstrușnică, să confirme o teorie a unui vizionar, Einstein. Eu am fost acolo și am văzut ce este, sunt lasere pe kilometri întregi, o armată de ingineri și fizicieni”, ne-a mai spus mama Anamariei.

Mama româncei de Nobel spune că oricum fiica ei nu putea să facă cercetare de top în România, pentru că în țara noastră nu se pune accentul pe așa ceva.

„Sunt foarte bucuroasă pentru că e atâta muncă, atâtea renunțări și frustrări, iată că și munca asiduă este răsplătită. De 10 este ani este acolo, acești trei oameni deosebiți se luptă de 30 de ani cu acest proiect. Iată că au reușit”, a conchis Georgeta Effler.

CalTech, institutul la care acum lucrează românca de Nobel, are peste 30 de laureați Nobel.

Lasă un răspuns

Top