You are here
Home > Actualitate > Catalonia: Puigdemont a semnat o declarație de independență, dar a suspendat-o (guvern regional)
loading...

Catalonia: Puigdemont a semnat o declarație de independență, dar a suspendat-o (guvern regional)

Catalonia: Puigdemont a semnat o declarație de independență, dar a suspendat-o (guvern regional) – FOTO/VIDEO

Acum se mai citesate si: Bendeac „clovnul” care crede ca a inventat umorul in Romania paraseste Iumor! Distreaza publicul DOAR folosind cuvinte obscene?

 Președintele separatist catalan, Carles Puigdemont, a semnat marți seara, împreună cu parlamentari din majoritatea sa, o declarație de independență, dar a suspendat-o, „chemând la dialog”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului regional.

„Constituim Republica Catalană, ca stat independent și suveran, de drept, democratic și social”, arată această declarație semnată de cele trei partide pro-independență. „Dar președintele o suspendă chemând la dialog”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan.

Președintele catalan, Carles Puigdemont, „nu știe unde este, nici unde merge”, a declarat marți numărul doi din guvernul spaniol, după ce acesta a semnat o declarație de independență căreia i-a suspendat efectele.

„Este discursul cuiva care nu știe unde este, nici unde merge, nici unde vrea să meargă”, le-a spus jurnaliștilor Soraya Saenz de Santamaria, anunțând un consiliu extraordinar de miniștri pentru miercuri, ora locală 9,00 (10,00, la București), pentru a decide răspunsul Madridului la provocarea separatiștilor catalani.

Catalonia: Președintele separatist temporizează o declarare a independenței și evocă începerea unui dialog

Președintele separatist catalan, Carles Puigdemont, a renunțat marți seara să declare imediat independența regiunii, evocând o „suspendare” în vederea unui dialog și semănând confuzie în ce privește intențiile sale, notează AFP.

„Guvernul Cataloniei și eu însumi propunem suspendarea efectelor unei declarații de independență”, a declarat Carles Puigdemont, fără a fixa un termen precis, într-o alocuțiune istorică în Parlamentul catalan, plasat sub măsuri de înaltă securitate.

Mai înainte, el susținuse în fața parlamentarilor că a primit un mandat din partea catalanilor, care s-au exprimat la referendumul interzis din 1 octombrie, „pentru a transforma regiunea într-un stat independent sub forma unei republici”.

Într-o primă reacție, guvernul spaniol a apreciat că o „declarație implicită de independență (…) nu este acceptabilă”, conform unui purtător de cuvânt al executivului de la Madrid, citat de AFP.

La celălalt capăt al spectrului politic, Candidatura Unității Populare (CUP), partid al stângii radicale care face parte din majoritatea pro-independență din parlamentul catalan, a regretat „o ocazie pierdută de a proclama solemn republica”.

„Nu puteți suspenda o declarație care nu a fost făcută”, a apreciat liderul socialist catalan, Miquel Iceta, rezumând neclaritatea intențiilor lui Puigdemont.

AFP apreciază că, presat din toate părțile, fostul jurnalist, de 54 de ani, a părut să aleagă calea de mijloc: el continuă să vorbească de independență electoratului său, dar păstrează o ușă deschisă pentru o soluție negociată, care se anunță dificilă. Cu riscul de a dezamăgi o parte a susținătorilor săi.

La Barcelona, mulți dintre partizanii independenței, strânși cu miile în fața unui ecran uriaș, nu și-au ascuns de asemenea decepția. „Pe fond, suntem mulțumiți, dar așteptam mai mult”, a spus, pentru AFP, Pere Valldeneu, 66 ani. „Nu se va întâmpla nimic pentru că Madridul nu va permite”, a adăugat el.

Până în ultimul minut, Madridul și Europa au cerut liderului separatist să nu ia o decizie „ireversibilă”, amintind că UE nu ar recunoaște o Catalonie independentă.

Chemarea la dialog a lui Carles Puigdemont riscă să se lovească de fermitatea Madridului, remarcă AFP.

Cu câteva ore înaintea discursului său, vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat că nu există „loc de mediere între legalitate și ilegalitate, între lege și nesupunere, între democrație și tiranie”.

Asigurând că opțiunea „da” a întrunit peste 90% la scrutinul din 1 octombrie, Carles Puigdemont a subliniat necesitatea imperioasă de a „reduce tensiunile” în regiune și a denunțat refuzul „radical” al Madridului de a negocia un referendum.

Ședința de marți seara a Parlamentului catalan a început într-o stare de confuzie, întârziată fiind cu o oră ca urmare a contactelor pentru o mediere internațională, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului catalan.

ORA 20.28 Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, și-a început discursul în Parlamentul regional

Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, și-a început marți seara discursul din fața parlamentului regional asupra „consecințelor politice” ale referendumului din 1 octombrie, subliniind necesitatea imperioasă de a „reduce tensiunile” în regiune, transmite AFP.

„Trăim un moment excepțional, de dimensiuni istorice”, a declarat Puigdemont în fața parlamentarilor regionali, în timp ce toată lumea așteaptă să vadă dacă liderul separatist catalan va susține o eventuală declarație de independență.

Citeste si: Iată la ce folosește orificiul de lângă camera foto a telefonului mobil: Nici nu te-ai gândit până acum la asta:

Lasă un răspuns

Top