You are here
Home > Life > Ce faci când te înţeapă o albină. Remedii la îndemâna oricui
loading...

Ce faci când te înţeapă o albină. Remedii la îndemâna oricui

Primul ajutor atunci când te înțeapă o albină este esențial pentru a ameliora simptomele înțepăturii, respectiv durere, roșeață, umflătură. Acestea sunt de fapt o reacție alergică la toxinele ce intră în organism prin înțepătură.

Dacă tratamentul este administrat corect și la timp, multe dintre complicații pot fi contracarate, iar evoluția alergiei, care în unele cazuri poate fi extrem de severă, este oprită la timp.

Citeste si: Cambridge si Oxford au elaborat un program care reconstituie limba vorbita de omul european de acum 8.000 de ani. Cate cuvinte romanesti sunt

Primul ajutor

În cazul in care pacientul este la primul contact cu veninul si nu prezinta simptome de alarma ale reactiilor alergice, tratamentul de specialitate va include toaleta zonei, cu dezinfectare locala si aplicarea de unguent antibiotic, precum si inlaturarea eventualelor ace ramase in piele. Pentru ameliorarea pruritului se poate administra un antihistaminic oral de tipul difenhidraminei. Tratamentul analgetic va contine ibuprofen, acetaminofen sau chiar ambele, in functie de intensitatea durerilor. Pacientul poate fi vaccinat preventiv antitetanos, notează sfatulmedicului.ro.

Ce este şocul anafilactic?

În cazuri rare se poate ajunge la alergii extreme precum şocul anafilactic. Socul anafilactic este o reactie severa a organismului la un numar mare de alergeni, care afecteaza mai multe organe si pune viata in pericol, si care apara la persoanele cu hipersensibilitate la intepaturile de insecte. Simptomele sunt mancarimi, arsuri, dificultati de respiratie, voma, diaree, crampe, letargie, cresterea pulsului, pielea devina palida, rece si transpirata.

Simptomele evolueaza rapid si grav, in aproximativ o ora de la intepatura sau chiar mai devreme, ducand spre soc anafilactic, de aceea este important, chiar vital sa chemati ambulanta sau sa mergeti la urgente, potrivit Prisacarilor

Cum poţi evita înţepăturile de albine sau viespi

Albinele si viespile au un comportament imprevizibil pe timpul verii, mai ales in zilele foarte calduroase, cand devin mai agresive.
E important sa nu stai cu copilul aproape de cuibul lor sau de zonele care le atrag: cosurile de gunoi, rulotele cu inghetata sau vata de zahar.
Nu scormoniti niciodata intr-un cuib de albine sau viespi – daca le provocati, sunt deosebit de periculoase.
Nu folositi parfum in exces, care ar putea atrage insectele si purtati haine cu maneci lungi, mai arată sursa citată.

Citeste si: Mare atentie! A decedat după ce a ţinut o cură de slăbire pe baza de bicarbonat de sodiu alimentar.

Lasă un răspuns

Top