You are here
Home > Actualitate > Ultima ora: Hărțuirea sexuală – Parlamentul European vrea să înființeze un grup de experți independenți
loading...

Ultima ora: Hărțuirea sexuală – Parlamentul European vrea să înființeze un grup de experți independenți

Deputații europeni au solicitat joi înființarea unui „comitet de experți independenți” care vor avea sarcina de a lupta împotriva hărțuirii sexuale în cadrul Parlamentului European, informează AFP.

Acești experți vor avea mandatul de „a evalua” și de „a propune modificări” ale activității depuse de două structuri care există deja în cadrul instituției europene pentru a face lumină asupra cazurilor de hărțuire și abuzuri sexuale, au anunțat eurodeputații într-o rezoluție ce a fost adoptată joi într-o sesiune la Strasbourg noteaza agerpres.ro

Citeste si: Gestul surprinzător facut de fiica Adrianei Iliescu! Nu a mai ținut seama de condițiile exigente impuse de mama

Parlamentarii europeni doresc, de asemenea, implementarea „unor cursuri de formare obligatorii pentru toți angajații și deputații despre respectul și demnitatea la locul de muncă”.

Reglementarea internă a instituției trebuie de asemenea să țină cont de acele persoane care „ocupă posturile cele mai fragile, precum stagiarii și asistenții parlamentari acreditați”, au subliniat semnatarii rezoluției.

Acum Citeste si: De ce oamenii săraci sunt săraci? Adevărul crunt spus de unul din cei mai bogați oameni din lume

„Mult prea des”, asistenții deputaților „se tem să denunțe” hărțuirile cărora le cad victime, întrucât pot fi concediați foarte ușor, au precizat, cu regret, eurodeputații.

Din acest motiv, experții independenți vor trebui să participe la procedurile de concediere pentru a garanta caracterul „imparțial”, au adăugat membrii Parlamentului European.

Citește și: Ultimul hoţ de lemne A MURIT împuşcat de poliţişti, la marginea unei păduri din judeţul Mureş

Cazuri de hărțuire în cadrul Parlamentului European au fost denunțate în presă în ultimele zile, în urma valului de dezvăluiri declanșate de scandalul în care este implicat producătorul de film Harvey Weinstein.

Potrivit serviciului de presă al PE, zece cazuri au fost semnalate comitetului intern dedicat asistenților parlamentari acreditați și deputaților, însă acestea nu aveau o dimensiune sexuală.

În schimb, „cazuri de hărțuire sexuală sau de violuri” au fost raportate direct departamentului de resurse umane al Parlamentului, determinând „sancțiuni” și „măsuri disciplinare”, potrivit unor surse parlamentare.

„În acest Parlament European, nu există mai multă hărțuire ca în alte părți, dar nici mai puțină”, a recunoscut miercuri, în timpul unei lungi dezbateri consacrate acestui fenomen, socialistul francez Edouard Martin.

Una dintre asistentele eurodeputatului Martin, Jeanne Ponte, a înregistrat începând din 2014 aproape 50 de comportamente sexiste în cadrul Parlamentului European — la care a asistat ea însăși sau care i-au fost raportate.

Citește și: Un bebeluș s-a născut cu părul alb! Când doctorii au dezvăluit motivul, părinții au rămas fără glas!

Cel puțin două eurodeputate — germanca Terry Reintke și italianca Eleonora Forenza — au evocat în sala de la Strasbourg propriile lor experiențe în acest domeniu, explicând — fără să intre în detalii — că au avut deja de suferit în trecut de pe urma unor fapte sau cuvinte deplasate, „la fel ca milioane de alte femei din Uniunea Europeană”.

„Această violență este asociată cu repartizarea inegală a puterii dintre femei și bărbați în cadrul societății noastre”, au declarat în rezoluția adoptată joi membrii Parlamentului European, care pledează pentru „toleranță zero” și sfârșitul „impunității” față de autorii unor hărțuiri sau agresiuni sexuale.

Rezoluția a fost adoptată cu 580 de voturi pentru, 10 împotrivă și 27 de abțineri, potrivit europarl.europa.eu.

Statele membre ar trebui să examineze la rândul lor situația în parlamentele lor naționale și să ia măsurile potrivite, spun deputații, adăugând: „Politicienii ar trebui să acționeze ca modele responsabile pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în parlamente și în afara lor”.

Conform unui studiu al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) din 2014 privind violența împotriva femeilor, una din trei femei a trecut printr-o experiență de violență fizică sau sexuală în viața adultă; 55% dintre femei au fost hărțuite sexual în UE; 32% dintre toate victimele din UE au spus că făptuitorul a fost un șef, un coleg sau un client; 75% dintre femeile în poziții de muncă calificată sau în management de top au fost hărțuite sexual, precum și 61% din femeile angajate în sectorul de servicii; 20% dintre femeile cu vârste între 18 și 29 de ani din UE-28 au fost hărțuite online; una din zece femei a fost hărțuită sexual sau urmărită prin intermediul noilor tehnologii.

Citeste si: Lidia, frumoasa patinatoare româncă ce s-a sinucis în catedrala St. Paul din Londra suferea în tăcere. Mama ei ştie motivul

Lasă un răspuns

Top