You are here
Home > Actualitate > Macron invită Europa la dialog cu Rusia şi Turcia, în faţa judecătorilor Curţii Europene a Dreptuilor Omului (CEDO)
loading...

Macron invită Europa la dialog cu Rusia şi Turcia, în faţa judecătorilor Curţii Europene a Dreptuilor Omului (CEDO)

Preşedintele francez se exprima în faţa judecătorilor Curţii Europene a Dreptuilor Omului (CEDO) şi reprezentanţilor permanenţi ai celor 47 de stat membre CoE – organizaţia de apărare a statului de drept.

Emmanuel Macron şi-a exprimat îngrijorarea faţă de derivele ”autoritare” ale anumitor membri ai Consiliului Europei (CoE), referindu-se între altele la Rusia şi Turcia, şi a apărat, marţi, la Strasbourg, mai degrabă o menţinere a dialogului decât o politică a sancţionării, pe care o consideră ineficientă, relatează Reuters.

”Ne aflăm în prezent într-o situaţie în care mai multe state membre nu respectă în mod evident, aproape revedicat, prevederile însele ale Convenţiei (europene a drepturilor omului). În Turcia, în Rusia, ca să cităm doar aceste state, dar ele nu sunt singurele, acest risc s-a adeverit”, a declarat şeful statului francez.

”Asistăm la întoarcerea în forţă a regimurilor autoritare sau a unei fascinaţii, în numeroase locuri europene, faţă de democraţiile iliberale”, a adăugat el, apreciind că este vorba despre o situaţie care ”poate să ne slăbească colectiv dacă decidem să nu o abordăm”.

Rusia – după ce a promulgat, în decembrie 2016, o lege care-i permite Curţii ei Constituţionale să anuleze hotărârile CEDO – şi-a suspendat în iunie contribuţia la bugetul CoE, ca reacţie faţă de o atitudine pe care o denunţă antirusă a Adunării Parlamentare a CoE (APCE).

Adunarea a suspendat dreptul de vot al delegaţiei ruse în aprilie 2014, ca sancţiune faţă de aprobarea de către Parlamemtul rus a anexării Crimeei.

Excesele stării de urgenţă proclamate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 ameninţă, la rândul lor, CEDO cu un aflux de mii de plângeri care o pot paraliza.

În faţa acestor evoluţii, Emmanuel Macron şi-a exprimat credinţa în apartenenţa istorică a celor două ţări la familia europeană şi lîn universalitatea drepturilor omului.

”Nu serveşte la nimic excluderea celor care nu respectă în prezent drepturile fundamentale, celor care vor să întoarcă spatele propriei istorii”, a declarat el, îndemnând la o abordare diplomatică şi la dialog.

Franţa, care va prezida Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei din mai şi până în noiembrie 2019, este favorită în vederea găzduirii unui summit al organizaţiei, în cazul în care se conturează un consens între membrii ei, în vederea redefinirii rolului organizaţiei şi reafirmării angajamentului democratic al acesteia.

Fostul preşedinte François Hollande este cel care a anunţat disponibilitatea Franţei, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Consiliul Europei în octombrie 2016.

Mai vezi pe aceiasi tema atac terorist: UPDATE – Un bărbat a intrat cu maşina pe o pistă de biciclete în Manhattan. Opt persoane au fost ucise şi 11 rănite. Incidentul, considerat terorist. Reacţia lui Trump. Cine este atacatorul. El susţine că a acţionat în numele ISIS. FOTO, VIDEO

Acum se mai citeste si: Mare atentie! A decedat după ce a ţinut o cură de slăbire pe baza de bicarbonat de sodiu alimentar.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

Lasă un răspuns

Top