You are here
Home > Actualitate > SUA: Orașul unde trăia autorul recentului atac de la New York, adăpost pentru imigranții musulmani
loading...

SUA: Orașul unde trăia autorul recentului atac de la New York, adăpost pentru imigranții musulmani

Cu enorma sa populație musulmană și reputația de casă primitoare pentru imigranți de peste 50 de naționalități, orașul Paterson din statul New Jersey, nord-estul SUA, era locul perfect unde autorul atacului cu camionetă comis marți la New York putea trece aproape neobservat, comentează joi agenția de presă Reuters.

Sayfullo Saipov, un uzbec în vârstă de 29 de ani, a trăit în Paterson alături de soția și cei trei copii ai lor mai mult de un an înainte ca el să închirieze camioneta cu care a marți seară a lovit mai mulți bicicliști și pietoni în sud-vestul Manhattan-ului, omorând opt persoane și rănind alte 11 în ceea ce autoritățile au anumit un act de terorism.

Având una din cele mai numeroase populații musulmane din SUA, estimată de liderii comunității la 25.000-30.000 de persoane, orașul cu aproape 150.000 de locuitori are cel puțin șase moschei și multe restaurante cu specific din Orientul Mijlociu. În cartierul unde locuia Saipov se află restaurante libaneze, turcești și din alte țări mediteraneene, care servesc imigranți din numeroase țări europene, africane și asiatice, precum și o importantă populație hispanică.

Magazinele musulmane din oraș atrag vizitatori din Philadelphia până în Connecticut, explică Ken Abuassab, director al Organizației civile a arabilor americani, cu sediul la Paterson.

Blocul în care se află apartamentul lui Sayfullo Saipov este situat în imediata apropiere a moscheii Omar, deși mai mulți enoriași ai acesteia au declarat că nu l-au văzut niciodată acolo pe bărbatul de naționalitate uzbecă.

Situat la aproape 20 de mile (32 de kilometri) vest de Manhattan, orașul Paterson este un punct de debarcare normal pentru imigranții care caută un nou loc de muncă sau o nouă viață, dată fiind infrastructura comunitară existentă deja pentru musulmani din diverse țări, spune Ramy Elhelw (30 de ani), care trăiește de mai mulți ani în zona moscheii Omar din Paterson. ”Paterson este un creuzet de naționalități multiple. Nu avem linii roșii”, adaugă el.

Ca multe alte foste centre industriale din New Jersey, Paterson se luptă în ultimele decenii să depășească recesiunea economică și să reducă rata criminalității violente.

Vecinii lui Sayfullo Saipov au declarat că acesta era un bărbat liniștit care își ducea fiicele la școală în fiecare dimineață și petrecea serile alături de câțiva prieteni.

Saipov s-a mutat din țara sa natală în Statele Unite în 2010. Trei ani mai târziu, conform CNN, el s-a căsătorit cu uzbeca Nozima Odilova (19 ani), la Cuyahoga Falls, statul Ohio. O vecină din Paterson, Altana Dimitrovska, a declarat pentru Reuters că fiicele cuplului Saitov păreau să aibă 4 ani și, respectiv, 6 ani, și că acestea mai aveau un frate de vârstă fragedă.

În mod obișnuit, Odilova purta o eșarfă care îi acoperea capul și o burka, astfel încât i se vedeau doar ochii.

Atacul comis de Saipov nu este prima ocazie în care orașul Paterson ține prima pagină a ziarelor după un atentat terorist. La câteva ore după atentatele de la 11 septembrie 2001, au apărut relatări conform cărora musulmani din Paterson sărbătoreau, deși poliția care a ajuns în centrul orașului a găsit doar oameni care participau la rugăciune.

De asemenea, Sayfullo Saipov este al doilea bărbat din statul New Jersey acuzat de comiterea unui atac la New York în ultimele 13 luni. În această lună, Ahmad Rahimi, care a trăit în orașul Elizabeth, a fost acuzat de plasarea de bombe în Manhattan și New Jersey vara trecută, acțiuni soldate cu rănirea a 30 de persoane.

Citește și::MApN a primit scrisoare de acceptare din partea SUA privind primul sistem PATRIOT, estimat la 764,78 milioane USD fără TVA

Acum se mai citește și: A pus o linguriță de piper în mașina de spălat. Când vei afla de ce, vei face și tu la fel

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

VĂ MULȚUMIM CU DRAG, ECHIPA olt.ro

Lasă un răspuns

Top