You are here
Home > Actualitate > Cetățenii britanici dezaprobă prestația premierului Theresa May în negocierea Brexitului, dar au moralul ridicat
loading...

Cetățenii britanici dezaprobă prestația premierului Theresa May în negocierea Brexitului, dar au moralul ridicat

O majoritate record dintre britanici dezaprobă prestația premierului Theresa May în negocierea Brexitului și sunt tot mai sceptici că situația din Marea Britanie se va îmbunătăți după retragerea țării din Uniunea Europeană, relevă un sondaj de opinie citat marți de Reuters. Totuși, moralul britanicilor este ridicat și chiar s-a îmbunătățit după referendumul din iunie anul trecut cu privire la Brexit, conform unei alte anchete a Oficiului național pentru statistică, citată de AFP.

Proporția britanicilor nemulțumiți de felul în care guvernul condus de May poartă negocierile cu UE a crescut de la 64% la 66% în ultima lună și doar 27% au încredere că aceasta va reuși să obțină un acord convenabil, în timp ce 47% sunt sceptici în acest sens, indică rezultatele sondajului realizat de ORB International.

Citește și::MApN a primit scrisoare de acceptare din partea SUA privind primul sistem PATRIOT, estimat la 764,78 milioane USD fără TVA

În același timp, pentru prima dată, numărul britanicilor care au spus că nu sunt de acord cu enunțul că Brexitul va ajuta economia țării a fost mai mare decât al celor care s-au declarat de acord.

„Aceste constatări nu oferă prea multă încurajare unui premier confruntat cu multiple bătălii”, a notat într-un comunicat institutul de sondare, care a realizat studiul online pe 2044 de participanți, între 3 și 5 noiembrie.

Cu doar 17 luni înainte de momentul în care Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, lipsa unor progrese clare în negocierea Brexitului a generat temeri privind o părăsire bruscă a blocului comunitar, fără o perioadă de tranziție așa cum cer oamenii de afaceri. În plus, în paralel cu eforturile de „înviorare” a tratativelor de ieșire din UE, Theresa May trebuie să facă față acum și scandalului de hărțuire sexuală care afectează parlamentul britanic, într-un context în care nu dispune de o majoritate în legislativ și nu-și poate permite să piardă din mandatele partidului său conservator, amintește Reuters.

Pe de altă parte, în pofida incertitudinilor cu privire la Brexit, dar și a recentului val de atentate și a inflației, britanicii au moralul ridicat și chiar stau mai bine la acest capitol decât în preajma referendumului din iunie anul trecut cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană. Conform unei anchete a Oficiului național de statistică publicate marți, britanicii se simt în general mai fericiți și mai împliniți decât în iunie 2016, ba chiar la cote nemaiînregistrate din 2011.

Astfel, în iunie 2017, britanicii și-au evaluat în medie cu 7,52 pe o scară de maxim 10 propria fericire, față de 7,46 / 10 în iunie 2016. Și sentimentul de împlinire a înregistrat un ușor progres, de la 7,65/10 la 7,69/10. În același timp, nivelul de anxietate a rămas stabil, crescând în această perioadă cu doar 0,02 puncte, la 2,91/10.

Potrivit Oficiului pentru statistică, îmbunătățirea unora din indicii stării de bine a populației se poate explica prin ameliorarea unora dintre indicatorii economici, cum ar fi rata șomajului, la cel mai mic nivel din 1975.

Acum se mai citește și: A pus o linguriță de piper în mașina de spălat. Când vei afla de ce, vei face și tu la fel

Lasă un răspuns

Top