You are here
Home > Actualitate > Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier: UE se pregătește pentru o posibilă absență a unui acord cu Londra
loading...

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier: UE se pregătește pentru o posibilă absență a unui acord cu Londra

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că UE se pregătește pentru posibilitatea de a nu se ajunge la nici un acord cu Londra, chiar dacă acesta nu este scenariul favorabil, relatează duminică AFP.

”Aceasta nu este opțiunea mea, care ar însemna o întoarcere în urmă cu 44 de ani (data intrării Regatului Unit în UE). Dar este o posibilitate”, a declarat Barnier în revista franceză Journal du Dimanche.

”Fiecare trebuie să se pregătească pentru aceasta, statele ca și antreprenorii. Noi ne pregătim din punct de vedere tehnic”, a adăugat Barnier.

Citeste si: Crima care a șocat Franța. O româncă de 19 ani a fost ucisă în chinuri groaznice

Fără un acord, Regatul Unit va ajunge pe 29 martie 2019 (data ieșirii din UE) ”în regimul de drept comun al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu relații asemănătoare celor pe cere noi le avem cu China”, a avertizat Barnier.

UE i-a dat vineri un termen de două săptămâni Londrei să-și clarifice angajamentele privind termenii separării de UE, făcând din aceasta o condiție pentru a accepta în decembrie deschiderea de tratative comerciale pe care Londra le cere cu insistență pentru a pregăti post-Brexit-ul.

Citeste si: Cea mai mare captură de cocaină din istoria Columbiei. Unde erau ascunse cele 12 tone de droguri confiscate de poliţişti

”Dorim să ajungem la un acord în decurs de cincisprezece zile lucrătoare, în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie”, a subliniat negociatorul șef al UE.

Londra și Bruxellesul sunt în divergență îndeosebi în legătură cu mijlocul de a evita o revenire la o frontieră ”dură” cu Irlanda. ”Conflictul tragic dintre protestanți și catolici nu este atât de îndepărtat (…) Nu voi face decât să fragilizez acest proces de pace”, a insistat Barnier.

Citeste si: Statul, Obligat Să-I Plătească Peste 30.000 De Euro Românului Care A Descoperit Cel Mai Mare Tezaur De Pe Teritoriul Ţări

Lasă un răspuns

Top