You are here
Home > Culinar > Efectele nocive ale consumului de zahăr în exces
loading...

Efectele nocive ale consumului de zahăr în exces

Întrebarea care se pune este: Cât zahăr putem consuma zilnic?
American Heart Association (AHA) a precizat cât zahăr adăugat putem consuma zilnic:
-Bărbatii: circa 37,5 grame sau 9 lingurițe/zi
-Femeile: circa 25 grame sau 6 lingurițe/zi

Menționăm că zahărul este prezent în aproape toate produsele pe care le consumăm.
Câteva alimente care conțin o mare cantitate de zahăr sunt: fructele uscate, stafidele, salata de varză, supa de roșii la conservă, ketchup-ul, sosul de la spaghete, pizza congelată, iaurtul degrasat, untul de arahide, băuturile răcoritoare și mezelurile.
De exemplu: Salata de varză pe care o cumpărăm de la fast-food conține maioneză, ceea ce înseamnă că circa 100 de grame din această salată pot conține aproape 26 de grame de zahăr. Pizza congelată conține 7 grame de zahăr numai într-o felie, iar într-o lingură de ketchup găsim aproximativ 4 grame de zahăr.

Efectele nocive ale consumului de zahăr în exces:

-Zahărul consumat în exces crește riscul apariției bolilor cardiace, afectează sistemul de pompare al inimii și poate duce la infarct miocardic. O moleculă din zahăr provoacă schimbări în mușchiul inimii și este vinovată de daunele provocate acesteia.
-Consumul excesiv de zahăr favorizează stocarea grăsimilor în zona abdomenului.
-Zahărul este, cu adevărat, un ucigaș tăcut. Fructoza face să apară rezistența la leptină. Leptina este un hormon care îți transimte că ai mâncat suficient. Ajungem să ignorăm semnalele pe care le primim de la creier și să mâncăm necontrolat. Dacă te îngrași și nu știi care este motivul, ar trebui să-ți controlezi consumul de fructoză. Fructele și mierea conțin fructoză.

-Numeroase studii au confirmat că zahărul joacă un rol crucial în ceea ce privește cancerul. O dietă anti-cancer trebuie să elimine complet zahărul, deoarece acesta favorizează creșterea și dezvoltarea tumorilor.
-Consumul în exces de fructoză și glucoză este la fel de dăunător pentru ficat cum este metabolizarea etanolului. Atât zahărul cât și alcoolul sunt responsabili pentru: hipertensiune arterială, infarct miocardic, obezitate, disfuncție hepatică, pancreatită, malnutriție.

Atenție, zahărul dă dependință.

-Zahărul accelerează procesul de îmbătrânire(nu doar cel fizic, ci și cel cognitiv), afectându-ți memoria și capacitatea de concentrare.
SFAT: Citiți cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărați pentru ca mai târziu să nu vă pară rău de efectele pe care zahărul consumat în exces le produce organismului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Top