You are here
Home > Actualitate > Rețetă din străbuni! Cum prepari cârnații pentru Crăciun
loading...

Rețetă din străbuni! Cum prepari cârnații pentru Crăciun

Carnatii sunt un preparat specific sezonului de iarna. In general, se pregatesc dupa taierea porcului. Reţeta carnaţi tradiţionali

Ingrediente: 3 kg carne tocata de porc (s-a tocat pulpa si fleica); 100 gr usturoi; 1 mana sare mare; 20 gr boia; 15-20 gr piper; sare grunjoasa, bicarbonat si putin otet pentru curatat intestine

Preparare

Carnea tocata trebuie sa aiba destula grasime, nu tocati doar carne macra, cam 2/3 carne si 1/3 grasime sa fie in compozitie. Intestinele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate.

Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cutitului pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte. Indiferent daca folositi intestine cumparate sau curatate de voi pasul urmator e sa le puneti in apa calda cu sare, bicarbonat si putin otet ca sa se dezinfecteze bine si sa se albeasca.

Se strivesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea. Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare.
Acum se gusta compozitia: se ia o bucatica de carne tocata si puneti limba pe ea ca sa simtiti cat e de condimentata.

In functie de propriul gust mai adaugati sare si piper. Dar nu boia, prea multa boia va face carnatii amari. Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati. Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el

Faceti un nod sanatos la capat. Puneti carne in masina si dati incet la manivela sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.

Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod sanatos si la capatul final. Si gata primul carnat. In cazul in care intestinul are gauri si vedeti ca iese compozitia afara, va opritit in acel punct si faceti nod, chiar daca carnatul iese scurt; reluati cu alt intestin
Repetati pana terminati carnea.

Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.

Lasă un răspuns

Top