You are here
Home > Actualitate > CUM SALVEZI ORHIDEELE BOLNAVE
loading...

CUM SALVEZI ORHIDEELE BOLNAVE

Toata vara au avut flori, iar în sezonul rece intră în repaus. Dar perioada aceasta poate fi critică pentru orhidee și, dacă nu sunt îngrijite corect, se pot îmbolnăvi, iar rădăcinile pot putrezi.

Orhideele sunt plante de cursă lungă, iar florile lor rezistă trei sau chiar patru luni la fel de frumoase ca în prima zi. Dar trebuie să știi să le îngrijești, pentru că au și ele micile lor secrete. Dacă nu primesc suficientă apă sau lumină sau, din contră, daca sunt udate în exces, poți avea surpriza neplăcută să le găsești ofilite și bolnave în ghiveci.

CUM SALVEZI O ORHIDEE BOLNAVĂ

Dacă au putrezit rădăcinile, planta trebuie imediat scoasă din ghiveci și curățată de toate țesuturile bolnave. Folosește un cutter bine ascuțit și dezinfectat ca să tai frunzele ofilite și rădăcinile uscate sau putrezite. Aplică apoi, la baza plantei, un unguent din ulei de măsline și praf de scorțișoară. Acesta are rolul de a preveni infecția cu diverși microbi și apără planta de mucegai. Poți să folosești și un fungicid specific de la florărie. După ce ai tăiat rădăcinile bolnave, este important să rămână tulpina de bază curată și sănătoasă. Din aceasta se vor dezvolta noi rădăcini. Trebuie doar să o replantezi într-un ghiveci nou și curat, într-un substrat special pentru orhidee. Așază apoi ghiveciul la lumină, într-un loc bine aerisit și pulverizează foarte puțină apă la suprafață.

DE CE PUTREZESC RĂDĂCINILE

De obicei orhideele se îmbolnăvesc pentru că sunt udate în exces. Primul semn este îngălbenirea frunzelor de la bază și apoi putrezirea rădăcinilor din interiorul ghiveciului. Multă lume crede că, dacă sunt plante tropicale, orhideele trebuie udate zilnic. Greșit! În mediul lor natural este adevărat că plouă zilnic, dar rădăcinile aeriene ale plantelor sunt bine aerisite de scoarța copacilor. În ghivece, adunate ghem și protejate cu un strat de mușchi, ele nu reușesc să scape de apa în exces la fel de repede și încep să putrezească. Orhideele trebuie udate o dată la două sau trei zile vara și puțin mai rar toamna și iarna. În anotimpul rece, este indicat să le lași substratul să se usuce. O astfel de pauză va stimula apariția de noi tije florale în lunile decembrie sau ianuarie.

Lasă un răspuns

Top