You are here
Home > Actualitate > Președintele Klaus Iohannis: După proteste, am văzut o Românie trează și determinată. Este marele câștig din 2017 \/ ideo
loading...

Președintele Klaus Iohannis: După proteste, am văzut o Românie trează și determinată. Este marele câștig din 2017 \/ ideo

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs la Palatul Cotroceni, cu prilejul recepției oferite de Ziua Națională a României. Astfel, el a lăudat românii care s-au mobilizat și au ieșit în stradă în număr mare, în acest an.

„Dragi români, se împlinesc, în curând, 100 de ani de la Marea Unire, considerat eveniment fondator al statului român modern. 1 decembrie este un moment emoționant, în care ne amintim de cei care au făcut posibilă fondarea României de astăzi. Am avut atunci o clasă polică care a înțeles că orgoliile politice trebuie lăsate în plan secund. Anii care s-au scurs de la Marea Unire și până în prezent nu au fost deloc simpli: România a trecut prin numeroase schimbări. A fost un parcurs greoi și anevoios, însă faptul că astăzi putem vorbi despre o Românie membră a NATO și UE arată că determinarea și curajul sunt două calități fundamentale ale poporului”, și-a început președintele mesajul.

El a continuat precizând că anul „2017 a fost un an complex”.

„Un an marcat de o simbolistică aparte și de convulsii sociale de amploare. S-au împlinit 10 ani de la aderarea la UE, în care România a dovedit că poate fi un pilon de stabilitate în regiune. Cei 10 ani au adus beneficii multiple și au demonstrat că nu poate exista o Românie în afara proiectului eu. În plan intern, au existat evenimente care au pus sub semnul întrebării lupta anticorupție și progrestul statului de drept și cel economic. Aceste valori au fost puse în pericol de intenția de a modifica Legile Justiției, românii au ieșit în stradă în număr impresionant. S-a vorbit despre, aparent, o Românie împărțită, situată la antipozi de țara care, în 1918, înfăptuia Marea Unire. Dimpotrivă, eu am văzut o Românie mai solidară în fața unor valori și principii, o țară trează și determinată, cu cetățeni care au apărat dememocrația și statul de drept, având în minte un singur lucru: viitorul țării lor. Este marele câștig al anului care stă să se încheie. Manifestarea civilă este semn al maturității la care a ajuns societatea română, dar care nu se regăsește și la nivelul clasei politice, care crede că poate acționa fără nicio răspundere și în scopuri partizane. Sunt acei politicieni care sunt dispuși să facă orice compromis, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic. Astăzi, suntem în fața unor alegeri: continuăm poe drumul pe care cu eforturi și sacrificii ne-am întors de un deceniu sau riscăm să ne întoarcem în trecut”,a atras atenția șeful statului.

Sursa: Stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Top