You are here
Home > Actualitate > Avertismentul unui medic român: Intoxicația cu paracetamol poate fi mortală chiar și la adulti!
loading...

Avertismentul unui medic român: Intoxicația cu paracetamol poate fi mortală chiar și la adulti!

Un medic din Romania avertizeaza parintii asupra excesului de paracetamol administrat copiilor. Acest medicament, in administrat necorespunzator, poate fi mortal celor mici.

Tudor Ciuhodaru, specialist in Medicina de Urgenta, trage un semnal de alarma asupra abuzului de paracetamol in randul copiilor.

Medicul povesteste cum doi copii au ajuns la spital in stare grava, dupa ce parintii lor i-au tratat cu paracetamol in doze similare celor pentru adulti.
Cei doi copii erau frati si s-au prezentat la spital cu insuficienta hepato-renala. Din pacate, unul dintre ei nu a mai putut fi salvat.

Reguli de care trebuie sa tii cont la administrarea paracetamolului
Medicul specialist a postat pe propria pagina de Facebook cateva reguli de care trebuie sa tinem cont la administrarea paracetamolului: paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza; are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă; de aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării; reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

De aceea nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Lasă un răspuns

Top