You are here
Home > Actualitate > Studiul „Bilanțul politic al anului 2017. Perspective pentru 2018” realizat de IRES scoate în evidență pesimismul românilor la sfârșitul anului 2017 și părerea acestora că „Lucrurile în România merg într-o direcție greșită”
loading...

Studiul „Bilanțul politic al anului 2017. Perspective pentru 2018” realizat de IRES scoate în evidență pesimismul românilor la sfârșitul anului 2017 și părerea acestora că „Lucrurile în România merg într-o direcție greșită”

Sociologul Vasile Dâncu, a prezentat la TVR studiul sociologic „Bilanțul politic al anului 2017. Perspective pentru 2018” realizat de IRES și potrivit acestuia, criza politică și creșterea prețurilor sunt principalele motive de îngrijorare ale românilor. Studiul IRES mai concluzionează și că protestele față de modificarea legilor justiției și decesul Regelui Mihai au fost cele mai importante evenimente ale anului care se încheie.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie pe un eșantion de 1627 de persoane cu vârsta peste 18 ani, în perioada 6-8 decembrie 2017 și are o marjă de eroare de +/- 2,5%.

Studiul se face anual și oamenii sunt întrebați ce a fost important în anul respectiv, ce a rămas, ce trebuie făcut pentru viitor.

O majoritate de 75% dintre cei chestionați, la întrebarea:„După părerea dumneavoastră, în ce direcție merg lucrurile astăzi în România?” au răspuns că într-o direcție greșită și doar 17% spun că țara merge într-o direcție bună.

Și la întrebarea:„Cum credeți că va fi anul 2018 pentru România, în comparație cu acest an?” românii și-au dovedit pesimismul , iar 46% dintre cei chestionați au răspuns că anul 2018 va fi un an mai prost. Doar 28% dintre românii chestionați au răspuns că va fi un an mai bun decât 2017.

Sociologul Vasile Dâncu a mai arătat că principalele motive de îngrijorare ale românilor în anul 2017 au fost criza politică și creșterea prețurilor.

Tot din studiu rezultă că cele mai importante evenimente pentru români în anul 2017 (românii au răspuns la egalitate) au fost protestele fată de modificările aduse legilor justiției și decesul Regelui Mihai.

Concluzia sociologului: „Este un lucru foarte important. Oamenii vor mediator. Vor judecător. Vor arbitru. Și cred că faptul că acum sunt foarte mulți care vorbesc despre monarhie, asta e o criză politică, oamenii și-au pierdut încrederea și ar vrea ca cineva să medieze toate aspectele, acest conflict din societate.”

Lasă un răspuns

Top