You are here
Home > Actualitate > Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis suspendarea unor atribuţii ale lui Igor Dodon. Reacţia preşedintelui moldovean
loading...

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis suspendarea unor atribuţii ale lui Igor Dodon. Reacţia preşedintelui moldovean

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi ca preşedintelui Igor Dodon să îi fie suspendate atribuţiile de numire a noilor miniştri, prerogativa urmând să revină speakerului Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip.

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, potrivit stiripesurse.ro.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că prin decizia de marţi, Curtea Constituţională „a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept şi şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional”.

„Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” aşa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul apărării Sturza.Deci guvernarea a ales calea simplistă şi abruptă, o cale înjositoare chiar şi pentru miniştrii propuşi. Aceşti miniştri intră în Guvern pe uşa din spate, fiind lipsiţi de legitimitatea şi credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept. Curtea şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional. Este o cădere dezonorantă şi regretabilă pentru un stat care se vrea democrat. Cît priveşte poziţia mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcţie o garnitură de miniştri compromişi. Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetăţenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a reacţionat Dodon, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Top