You are here
Home > Actualitate > Adevarul, cu date oficiale de la Institutul National de Statistica. Salariile au crescut mai mult in Guvernarea Ciolos decat in cea a PSD-ALDE. Economistii desfiinteaza propaganda PSD
loading...

Adevarul, cu date oficiale de la Institutul National de Statistica. Salariile au crescut mai mult in Guvernarea Ciolos decat in cea a PSD-ALDE. Economistii desfiinteaza propaganda PSD

O evaluare rece a situatiei economice a Romaniei in 2016 si 2017, bazata pe 10 indicatori economici, arata ca realitatea este radical diferita fata de cea prezentata de propaganda PSD. „Cresterea spectaculoasa” nu exista decat in discursul liderilor PSD.

Intr-un articol publicat pe economiczoom.ro, economistul Cristian Tudorescu demosntreaza, cu date oficiale de la INS, ca principala promisiune a PSD, de crestere „substantiala” a salariilor a fost doar propaganda.

„Cresterea in termeni reali a salariului mediu in Romania. Poate am avut mai toti dintre noi perceptia ca anul acesta, cu un guvern social-democrat ‘care da’, nivelul mediu de trai in Romania ar fi trebuit sa creasca mai rapid decat in mandatele celorlalte guverne.

Asa s-a vorbit un an intreg, anume ca acum s-a dat un impuls pe salarii, care sa imprime o mai buna dinamica a cresterii economice: ‘wage led growth’.

Ei bine, surpriza: ultimele date disponibile de la Institutul National de Statistica arata ca in octombrie 2017 castigul salarial mediu net era +13,5% in termeni nominali fata de octombrie 2016, iar in termeni reali cresterea pe ultimele 12 luni a fost +10,6%.

Numai ca in decembrie 2016 aveam +11,4% nominal si +12% in termeni reali, conform aceluiasi INS. Romania era intr-o usoara dezinflatie anul trecut, de aceea in termeni reali cresterea a fost peste cea nominala.

Practic, se nasc urmatoarele intrebari:

– de ce a mai fost nevoie de acest intreg discurs de un an de zile referitor la cresterea salariilor, cand vedem acum ca in anul 2016 salariul mediu net a urcat in termeni reali chiar mai bine decat in 2017? Precizez aici faptul ca si la publicarea datelor finale 2017, undeva in luna februarie a acestui an, cresterea medie reala de anul trecut se va mentine, cel mai probabil, usor sub 2016.

– de ce a fost nevoie de toate acele masuri de crestere ‘din pix’ a salariilor, mai ales in sectorul public, care automat sa ceara masuri compensatorii pe veniturile bugetare ca sa ne incadram in deficit? Nu puteam merge, linistiti, cu ritmurile din 2016, care nu au fortat echilibrele macro?

Acum, privind mai in detaliu aceasta crestere medie salariala din 2017, ea se compune dintr-o majorare cu peste 20% a salariilor din sectorul public, zona unde activeaza aproape un sfert din angajati, in timp ce sectorul privat a reusit doar sa majoreze castigurile cu 11,6%. O dovada in plus ca economia nu poate sustine ritmuri prea alerte de crestere a veniturilor, zona de +10-12% cresteri anuale fiind mai aproape de realitate. Ca o paranteza, in ultimii 5 ani, castigul salarial net al romanilor a crescut cu putin peste 7% ca medie anuala”, scrie Teodorescu.

Citeste aici intreaga analiza.

Fostul premier Dacian Ciolos prezinta aceasta analiza pe pagina sa de Facebook si aminteste ca PSD si ALDE au promis o „crestere spectaculoasa a bunastarii fiecarui roman”.

„Sa ne reamintim: un an 2017 cu doua guverne PSD-ALDE, sustinute de o majoritate solida in Parlament, care a castigat alegerile promitand o crestere spectaculoasa a bunastarii fiecarui roman.

Sigur, fara analize economice complicate, romanii stiu exact in ce masura a crescut bunastarea lor comparativ cu anul 2016 – vad care le sunt veniturile, vad cum cresc preturile la produsele alimentare, ratele la banca si pretul la litrul de motorina”, a mentionat Ciolos.

Lasă un răspuns

Top