You are here
Home > Actualitate > De ce in Sfantul Munte se petrec astazi mai multe miracole decat oriunde?
loading...

De ce in Sfantul Munte se petrec astazi mai multe miracole decat oriunde?

Pe Sf. Munte Athos vom auzi adesea ca s-au savarsit minuni. S-ar putea zica ca, acolo, miracolul este fapt cotidian. Sunt ajutoare ceresti sau minuni savarsite prin evlavie si prin icoana Maicii Domnului: insanatosiri, salvarea unei obsti, daruri neasteptate, schimbarea vietii. Alte ajutoare minunate vin dinspre relicve sfinte, locuri consacrate, sau dinspre asceti sporiti.

De ce pe Sfantul Munte se petrec miracole mai mult decat oriunde?

Iata de ce. Pentru ca ei, cei de acolo, traiesc in Duh, si nu in trup. Ascetii mari de pe Munte, nevoitorii, fie la obste, fie la pustie, traiesc in Duh. Chiar si pelerinii, calatorii care vin acolo cunosc si ei trairea in Duh. Ei vin pentru o perioada limitata.Dar si in acest interval limitat, ei cunosc influenta puternica a mediului athonit si, macar pe timpul acela, ei traiesc in duh, nu in trup. Unii dintre acesti calatori vor prelungi starea de traire in duh si dupa revenirea in lume.

Ce inseamna a trai in trup? Sunt trei feluri de traire: in trup, in minte si in Duh.

A trai in trup inseamna a ramane conectat la sursa pacatului. Inseamna a trai inrobit patimilor, simturilor. A te gandi doar la mancare, la sex, la satisfacerea nevoilor primare; a te gandi la bani si la functii; a fi dominat de ambitii si egoism. A trai intre griji si placere.

Un mare pacat este grija. Un subtil pacat este placerea perversa sau satisfacerea imediata a simturilor.

Grijile inseamna a trai in trup. A te identifica deci cu trupul, cu partea ta cazatoare si vulnerabila, in slavona, grejnik inseamna pacatos. Pe drept cuvant: cel coplesit de griji e un pacatos…

O persoana obiecteaza:

– Acasa ne napadesc grijile gospodariei, grijile bucatariei… inseamna ca noi, gospodinele, facem pacate ca stam in bucatarie?

Raspunsul: Treburile gospodariei sunt slujiri, nu griji. Bucataria este slujire, nu grija. Transforma mintea: de la mintea grijii, la mintea slujirii. Slujirea inseamna: munca dezinteresata de a obtine profit personal imediat; cu simtul daruirii, cu drag si fara bombaneala.

Parabola „Marta // Maria” a fost rau inteleasa de oameni. Hristos nu dezaproba faptul ca Marta munceste. El dezaproba ca Marta bombaneste si scanceste! Hristos o gaseste exemplara pe Maria nu pentru ca ar renunta la munca, ci pentru ca mintea ei este pregatita pentru contemplatia divinului.Ca daca inlaturi bombaneala si obsesiile si invidia — capeti mintea slujirii, mintea limpede a bunatatii si a sanatatii.Asa se face trecerea de la trup la Duh, si-n mediul familial, si-n cel profesional.

Principiul placerii

Spuneam ca mare pacat este grija (pentru ca blocheaza, intuneca, imbolnaveste) si cel mai subtil pacat este placerea, pentru ca duce la stagnare, la regresie infantila, la indiferenta religioasa, cadere.In psihologie, se vorbeste de doua principii care guverneaza procesele mintale: principiul placerii (infantil) si principiul realitatii (comportament de adaptare, de ajustare la dificultati). Principiul placerii revendica indeplinirea imediata a unor trebuinte; iar cand acestea nu pot fi implinite, omul scanceste, injura, bombaneste, urla; sau, in alte cazuri, el cade in reverie, vise compensatorii, ascundere in boala… La adult, frustrarea de placeri se poate manifesta prin reverie si vis, ca satisfacere iluzorie; dar si prin revendicari vehemente, nemultumiri si manie, in cazuri de dizarmonie nervoasa. Aceasta se remediaza sau se corecteaza prin practica despatimirii (vezi si rugaciunea lui Efrem Sirul).

Mintea multumirii si a iertarii

Facem distinctie intre placere si multumire.

Multumirea este o stare salvatoare: este stabilitatea emotionala: „Rugati-va neincetat. Intru toate multumiti” (ITes. 5:17-l8).Prin multumire intelegem un stadiu al mintii foarte stabil, ferit de fluctuatii afective, ferit de exaltare, pe de o parte si de scanceala, pe de alta parte. Multumirea dezvaluie un psihism calm, puternic, senin: nu se incanta cand primeste zaharelul, nu injura cand il frustrezi de zaharel.

Este „mintea de viata lunga”. Caci a multumi provine din cuvintele a multi-ani. Vezi termenul popular intrebuintat si de Sadoveanu: multumesc, adica iti urez multi ani! Intelegem, prin aceasta referire la etimologie, de ce mintea multumirii este mintea vietii lungi, este mintea iertarii. Si, mai ales, este mintea care face trecerea de la placere la realitate, de la trup la Duh.

Mentinerea treziei

Importanta este mentinerea acestei trairi. Caci unii primesc darul treziei in duh, o clipa, fie prin contactul cu locul sacru, fie prin puterea unui duhovnic sau maestru; dar mentinerea treziei este grea.

Pentru mentinerea in Duh sunt necesare ajutoare, asceza exterioara, context salvator. Omul este slab si are nevoie de sprijin.

Mentinem mintea in Duh si in trezie, prin rugaciune, prin cele 7 taine, prin simboluri religioase.

Ne amintim ca symbolon inseamna unire. Iar contrariul lui symbolon (unire) este diabolos, care inseamna dezbinare, rupere, scindare, invrajbire. Symbolon este si „Crezul” de la Niceea (simbolul credintei); symbolon este si o imagine care declanseaza o amintire divina, un context salvator, o experienta spirituala.

Un exemplu de simbol ajutator: Usa. Obiect comun, cu care ne intalnim zilnic… Pentru cel sporit in duh, usa este nu numai un cadru dreptunghiular de iesire si intrare; ci el isi aminteste sensul duhovnicesc, cel rostit de Hristos: „Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra// va iesi, si pasune va afla. ” (loan 10:9).

O usa desparte doua spatii: spatiul amorf, al lumii, si spatiul consacrat: al casei, al bisericii, al chiliei, al trapezei.Cand deschizi o usa, sa-ti amintesti de aceasta, si astfel intrarile si iesirile vor fi sporitoare.Si, cum omul deschide 12000 de usi pe an, ar avea ocazia sa-si reactualizeze planul spirimal de 12000 de ori…Deschiderea unei usi devine un exercitiu spiritual. Faceti-l zilnic.

sursa ”Psihoterapie isihasta”, Vasile Andru, Editura: PARALELA 45

Lasă un răspuns

Top