You are here
Home > Actualitate > Cea mai profunda invatatura a Parintelui Arsenie Boca. Pilda duhovnicului care iti va schimba viata! Ce trebuie sa faci cand viata e CUMPLITA
loading...

Cea mai profunda invatatura a Parintelui Arsenie Boca. Pilda duhovnicului care iti va schimba viata! Ce trebuie sa faci cand viata e CUMPLITA

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici pe care Romania i-a avut vreodata. Invataturile lui sunt respectate cu sfintenie si in ziua de azi. A lasat romanilor o mostenire spirituala impresionanta. Una dintre cele mai frumoase vorbe de duh este povestea cescutei de ceai, o pilda care are menire sa le aduca alinare celor care se afla in suferinta. Iata cum isi incepe Arsenie Boca povestea:

”O familie a plecat intr-o excursie in Anglia penru a cumparat ceva dintr-unfrumos magazin de antichitati, pentru celebrarea a celei de-a 25-a aniversari de la casatorie. Si sotie si sotului le placeau antichitatile si produsele din argila, obiecte ceramice, in special cestile de ceai. Au observat o cescuta exceptionala si au intrebat: ”Putem sa vedem cescuta aceea? Nu am vazut niciodata atat de frumos”.

In timp ce doamna le oferea ce au cerut, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca.

‒ Voi nu puteţi să înţelegeţi. Nu am fost de la început o ceşcuţă de ceai. Cândva, am fost doar un bulgăre de argilă roşie. Stăpânul m-a luat şi m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri, iar eu am strigat: „Nu face asta!”,„Nu-mi place!”, „Lasă-mă în pace!”, dar El a zâmbit doar şi a spus cu blândeţe: „Încă nu!”. Apoi, ah! Am fost aşezată pe o roată şi am fost învârtită, învârtită, învârtită.

„Opreşte! Ameţesc! O să-mi fie rău!”, am strigat. Dar Stăpânul doar a dat din cap şi a spus, liniştit: „Încă nu”. M-a învârtit, m-a frământat şi m-a lovit şi m-a modelat, până a obţinut forma care i-a convenit, iar apoi m-a băgat în cuptor. Niciodată nu am simţit atâta căldură! Am strigat, am bătut şi am izbit uşa… „Ajutor! Scoate-mă de-aici!” Puteam să-L văd printr-o deschizătură şi puteam citi pe buzele Sale, în timp ce clătina din cap dintr-o parte în alta: „Încă nu”.

Când mă gândeam că nu voi mai rezista încă un minut, uşa s-a deschis. Cu atenţie, m-a scos afară şi m-a pus pe raft… am început să mă răcoresc. O, mă simţeam atât de bine! „Ei, aşa este mult mai bine”, m-am gândit. Dar, după ce m-am răcorit, m-a luat, m-a periat şi m-a colorat peste tot… mirosurile erau oribile. Am crezut că mă sufoc. ”

„O, te rog, încetează, încetează!”, am strigat. El doar a dat din cap şi a spus: „Încă nu!” Apoi, deodată m-a pus din nou în cuptor. Numai că acum nu a mai fost ca prima dată. Era de două ori mai fierbinte şi simţeam că mă voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. Am plâns… eram convinsă că nu voi scăpa! Eram gata să renunţ. Chiar atunci, uşa s-a deschis şi El m-a scos afară şi, din nou, m-a aşezat pe raft, unde m-am răcorit şi am aşteptat şi am aşteptat, întrebându-mă: „Oare ce are de gând să-mi mai facă?”.

O oră mai târziu, mi-a dat o oglindă şi a spus: „Acum uită-te la tine!”. Şi m-am uitat. „Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu… Este frumoasă. Sunt frumoasă!” El mi-a vorbit blând: „Vreau să ţii minte, ştiu că a durut când ai fost rulată, frământată, lovită, învârtită, dar, dacă te-aş fi lăsat singură, te-ai fi uscat. Ştiu că ai ameţit când te-am învârtit pe roată, dar, dacă m-aş fi oprit, te-ai fi desfăcut bucăţele, te-ai fi fărâmiţat.

Ştiu că a durut şi că a fost foarte cald şi neplăcut în cuptor, dar a trebuit să te pun acolo, altfel te-ai fi crăpat. Ştiu că mirosurile nu ţi-au făcut bine când te-am periat şi te-am colorat peste tot, dar, dacă nu aş fi făcut asta, niciodată nu te-ai fi călit cu adevărat. Nu ai fi avut strălucire în viaţă. Dacă nu te-aş fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supravieţuit prea mult, fiindcă acea întărire nu ar fi ţinut. Acum eşti un produs finit. Acum eşti ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine”.

One thought on “Cea mai profunda invatatura a Parintelui Arsenie Boca. Pilda duhovnicului care iti va schimba viata! Ce trebuie sa faci cand viata e CUMPLITA

  1. referitor la pilda parintelui Arsenie Boca este foarte adevarat,eu personal am trecut in viata prin multe prelucrari preum bucatica de lut care in final a devenit o frumoasa si trainica cescuta.Numai ca noi oamenii la sfarsit ajungem zbarciti, cocosati si urati.
    asta nu ne impiedica insa ca dupa fiecare „preluicrare”sa ,xnux ne gandim ca a trecut si ca maine este o noua zi in care va rasari iar ne va ajuta sa mergem mai departe chiar daca o alta „prelucrare ne asteapta.Poate ca printre noi sunt si din acei ce ajung la final frumosi si caliti, dar cred ca SUNT PUTINI.Important este sa gandim pozitiv, sa fim buni cu noi si cu cei din jur.

Lasă un răspuns

Top