You are here
Home > Actualitate > Batrani care trăiau sub cerul liber, au adăpost si o masă caldă! Cine este femeia care si-a dedicat 10 ani din viata infiintarii unui azil de batrani…
loading...

Batrani care trăiau sub cerul liber, au adăpost si o masă caldă! Cine este femeia care si-a dedicat 10 ani din viata infiintarii unui azil de batrani…

De trei ani, în comuna brăileană Viziru funcţionează o unitate modernă specializată în cazarea şi îngrijirea bătrânilor rămaşi fără adăpost. Aşezământul a luat fiinţă după ce o fundaţie umanitară a investit în renovarea fostului spital din localitate, care fusese închis în 2010. Iniţiativa acestui aşezământ a avut-o Dana Borcea (49 de ani), asistent social, care, de mai bine de 10 ani, şi-a dedicat viaţa îngrijirii persoanelor fără adăpost.

Ea a reuşit să adune în jurul său oameni cu suflet, dar şi cu posibilităţi material, care au pus umărul la renovarea şi dotarea cu mobilier şi aparatură modernă a centrului din comuna Viziru. Oameni din Spania, Austria, Franţa, Germania, SUA sau Begia, încântaţi de proiectul de la Viziru, au ajutat cu fonduri spitalul social. Totul s-a construit exclusiv din donaţii. De exemplu, tot mobilierul a fost donat de un spital catolic din Germania, care urma să se desfiinţeze.

Povestea azilul de bătrîni din Viziru a început în urmă cu mulţi ani, pe vremea când Dana Borcea lucra în Spania. Aici şi-a deschis pentru prima data casă şi sufletul şi i-a ajutat pe sărmăni, iar proiectul a continuat firesc în România, unde şi-a dorit să ajute alţi oameni care trăiau sub cerul liber.

„Am început să fac voluntariat în Spania, unde am lucrat câţiva ani şi unde, împreună cu nişte prieteni, m-am ocupat de oamenii străzii din centrul Madridului. Împreună cu unul dintre aceşti prieteni am primit în casă şase oameni ai străzii. I-am luat într-un apartament şi i-am ajutat să se reintegreze. Şi aşa am început totul. Atunci, tot ce făceam, făceam pe banii noştri.

În România m-am întors în urmă cu 15 ani şi am observat că pe străzi erau foarte mulţi bătrâni fără adăpost. De aici a pornit ideea de a face o casă pentru persoanele în vârstă ajunse în stradă. Meritul este al unei întregi echipe, oameni care au contribuit la creşterea acestui centru. Unii fără alţii nu am fi realizat nimic din ceea ce se vede astăzi. Ne bazăm pe ajutorul lui Dumnezeu în tot ceea ce facem“, spune Dana Borcea, coordonatorul centrului din Viziru.

„S-a muncit mult, dar există şi satisfacţii. S-a făcut renovare de la cărămidă. Pacienţii noştri trăiesc în cele mai bune condiţii, am creat un mediu primitor, nu rece, anost, ca de spital. Chiar ne-am dorit ca oamenii să simtă căldura unui cămin. Au club, bibliotecă, grădină, interacţionează unii cu alţii, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Am vrut să fie un centru în care să nu le lipsească nimic“, a precizat Dana Borcea.

Lasă un răspuns

Top