You are here
Home > Actualitate > ”Legea Alexandra”. Omorul calificat va fi pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului Penal
loading...

”Legea Alexandra”. Omorul calificat va fi pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului Penal

Omorul calificat va fi pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului Penal, inițiat de deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a fost adoptat tacit de Senat.

Pentru a intra în vigoare, ”Legea Alexandra” cum a fost numită de Roman, mai are nevoie de aprobarea deputaților.

Mai exact, dacă proiectul va trece toți pașii legislativi, persoanele care comit crime cu premeditare, recidiviștii criminali, cei care omoară mai multe persoane, sau care omoară femei gravide, vor putea fi condamnați de către magistrați la închisoare pe viață.

”Codul Penal actual prevedea o închisoare între 15 și 25 de ani sau închisoare pe viață pentru anumite tipuri de omoruri, eu practic am scos perioada de 15 ani – 25 și am spus că se pedepsește cu detențiunea pe viață, următoarele tipuri de omor: omor cu premeditare, omor din interes material, omorul pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la atragerea răspunderii penale sau de la executarea unei pedepse, omorul pentru o perioada care a comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă de infracțiune de omor, adică recidiviștii, asupra a două sau mai multe persoane, cum este și situația de la Caracal, asupra unei femei gravide sau prin cruzime, declara Florin Roman, într-o conferință de presă, în care anunța că a înregistrat proiectul.

Depunerea acestui proiect de lege vine la solicitarea celor 55.000 de oameni care au semnat petiția online pentru ”Legea Alexandra””, a mai spus atunci Florin Roman.

Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie aprobată în Camera Deputaților și publicată în Monitorul Oficial.

CSM a stabilit, miercuri, că procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care i-a oprit pe poliţişti să intre în locuinţa lui Gheorghe Dincă, în cazul Caracal, îşi poate relua activitatea.

Potrivit unor surse, procurorii din CSM au ridicat măsura suspendării acestuia din funcţia deţinută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Pe 1 august, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a decis suspendarea din funcţie a procurorului Cristian Ovidiu Popescu, apreciind că procedura disciplinară desfăşurată la acel moment faţă de magistrat “este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei”.

Inspecţia Judiciară l-a cercetat pe procurorul Popescu pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

″În motivarea începerii cercetării disciplinare s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, anunţa Inspecţia Judiciară.

În luna septembrie, Cristian Ovidiu Popescu a fost pus sub acuzare de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi încălcat mai multe dispoziţii din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, dar şi articole din Constituţie şi din Codul de procedură penală.

Procurorul este acuzat că ar fi respins propunerea poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul lui Gheorghe Dincă, inculpat pentru uciderea a două tinere în Caracal, dispunând efectuarea percheziţiei domiciliare începând cu ora 6,00 a zilei de 26 iulie, deşi obţinuse mandat de percheziţie la ora 3,04.

Lasă un răspuns

Top